Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení v Nemocnici Město Albrechtice

„Hoří!!!“, ozvalo se chodbami při pátečním odpoledni 19. 2. 2010 v oddělení ošetřovatelské péče (nemocnici) Městě Albrechticích (okres Bruntál). Sloužící zdravotní sestry začaly oznamovat všem osobám nacházející se v objektu nemocnice, aby urychleně a spořádaně opustily budovu. Jedna ze zdravotních sester ohlásila požár na tísňovou linku hasičů.

„Hoří!!!“, ozvalo se chodbami při pátečním odpoledni 19. 2. 2010 v oddělení ošetřovatelské péče (nemocnici) Městě Albrechticích (okres Bruntál). Sloužící zdravotní sestry začaly oznamovat všem osobám nacházející se v objektu nemocnice, aby urychleně a spořádaně opustily budovu. Jedna ze zdravotních sester ohlásila požár na tísňovou linku hasičů. V hlášení uvedla, že z centrálního výtahu ve střední části nemocnice vychází hustý kouř.

Na místo požáru byly ihned vyslány tři jednotky hasičů: profesionálové ze stanice Krnov, dobrovolné jednotky z Města Albrechtic a Jindřichova. Takový scénář cvičení připravilo vedení územního odboru Bruntál HZS MSK a vedení Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov jak pro hasiče, tak pro sloužící personál nemocnice. Jako první se k zasaženému objektu dostavila místní dobrovolná jednotka a ihned získávala prvotní informace o průběhu evakuace. Zjistila, že plně pohybliví pacienti a návštěvníci se již evakuovali sami nebo s doprovodem personálu nemocnice. Zanedlouho se dostavila jednotka ze stanice Krnov a dobrovolníci z Jindřichova, kteří se připojili do v této chvíli probíhající evakuace méně pohyblivých i nepohyblivých pacientů – 8 figurantů z řad personálu nemocnice. Při zásahu byla použita i výšková technika hasičů. Jelikož objekt nemocnice byl postaven v polovině minulého století, nebyly zde zahrnuty všechny požárně bezpečnostní prvky, které by usnadnily evakuaci a záchranné práce. Někteří nepohybliví pacienti byli transportováni na evakuačních nosítkách do prostorů balkónů východního a západního traktu nemocnice, odkud byli evakuováni právě pomocí výškové techniky do bezpečí mimo zasažený objekt. Velitel zásahu po cca 45 minutách ukončil evakuaci pacientů, byla nahlášena likvidace požáru a začalo celkové vyhodnocení cvičení.

Vyhodnocení cvičení poukázalo především na negativní vlastnosti konstrukčního provedení nemocnice. Ne všechny jeho nedostatky se dají nahradit organizací personálu nemocnice a profesionalitou hasičských týmů. Objekt byl postaven před účinností norem v oblasti požární ochrany, tudíž není členěn do požárních úseků. V případě evakuace musí být všechny ohrožené osoby evakuovány až mimo zasažený objekt. Evakuace se nedá urychlit např. tím, že ohrožené osoby jsou evakuovány do vedlejšího požárního úseku, kde mohou zůstat v bezpečí např. i třicet minut (dle požární odolnosti stavebních konstrukcí). Dalším zjištěným konstrukčním nedostatkem budovy je fakt, že v ní nejsou zřízeny evakuační výtahy, pomocí kterých by bez ohledu na dodávku elektrického proudu zdravotní personál svážel ohrožené všechny pacienty i ty na pojízdných lůžkách. Větší část pacientů v nemocnici tvoří nepohybliví pacienti na lůžku. Evakuace bez zmíněných evakuačních výtahů byla při cvičení velmi zdlouhavá. Dokud nemocnice nebude mít instalovány evakuační výtahy, musí hasiči i v případě požáru počítat s dlouhotrvající evakuací pacientů. Ředitel bruntálských hasičů závěry z cvičení předal a projednal s provozovatelem nemocnice, kterým je Sdružené zdravotnické zařízení Krnov.


Text: Ing. Antonín Ušela, odbor prevence HZS MSK, UO Bruntál

Foto: Ing. Antonín Ušela, Bruntálský a krnovský deník


-wap-

Sdílet