Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedbalost příčinou požáru v nemocnici

Lidská nedbalost může za dnešní ranní požár v suterénu nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji a výjezd několika jednotek hasičů. Na začátku bylo dosti závažné oznámení, že ze suterénu hlavní budovy nemocnice vychází hustý černý dým.

Lidská nedbalost může za dnešní ranní požár v suterénu nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji a výjezd několika jednotek hasičů. Na začátku bylo dosti závažné oznámení, že ze suterénu hlavní budovy nemocnice vychází hustý černý dým. V té době se zde mělo pohybovat kolem stovky osob. Proto byly na místo vysláno operačním střediskem hasičů 5 jednotek hasičů z Karvinska. Informován byl mj. i karvinský primátor.

Hasiči naštěstí velmi rychle zjistili, že jde „pouze" o požár v prvním podzemním podlaží hlavní budova (5 NP a 1 PP) nemocnice, kde ohořel uskladněný čistící stroj. Nemuseli tedy přistoupit k evakuaci osob, nacházejících se uvnitř budovy.

Hasiči během chvilky požár – v místnosti úklidu/umývačů oken – uhasili a část nemocnice odvětrali. Ještě jednou se ujistili, že skutečně žádná osoba neutrpěla zranění (např. nadýcháním se zplodin hoření).

Příčinou vzniku požáru byl dvouplotýnkový elektrický vařič, který zůstal zapojen bez dozoru na podlaze jen kousek od čistícího stroje. Zaměstnanci nemocnice vařič používali k vytápění místnosti.

Celková škoda byla předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Šárka Swiderová, mluvčí města Karviné, připojuje k požáru v nemocnici malou poznámku:

Karvinskému primátorovi se v úterý časně ráno rozdrnčel telefon hned dvakrát. ,,Myslel jsem si, že požár v nemocnici je neplánovanou součástí cvičení krizového štábu, které jsme dnes měli. V šest ráno mě vzbudil cvičný poplach – havárie vodovodu v hustě obydlené městské části Ráj, kde jsou i krajská nemocnice, domov seniorů, školy a školky. A když jsem už byl na místě, dostal jsem od hasičů zprávu o požáru v krajské nemocnici a opravdu jsem chvilku myslel, že je to součást našeho cvičení, které prověřovalo součinnost složek krizového řízení města," popisuje kuriozní ráno karvinský primátor Tomáš Hanzel. Naštěstí nebyly následky skutečného požáru v krajské nemocnici vážné.




Foto: vyšetřovatel HZS MSK

Info: Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí

-wap-

Sdílet