Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový chemický automobil na podvozku Iveco Daily s nástavbou firmy THT Polička využívají hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje pořídil pro svou stanici v Jablonci nad Nisou nový chemický automobil na podvozku Iveco Daily.

S financováním automobilu, který za 3 686 870 korun včetně DPH dodala firma THT Polička, hasičům pomohla Evropská unie v rámci projektu Bezpečné pohraničí.

Cílem projektu Bezpečné pohraničí je zlepšit přeshraniční připravenost na řešení mimořádných událostí a krizových situací na základě posílení spolupráce mezi všemi subjekty odpovědnými za bezpečnost.

Dosažení tohoto cíle zvýší úroveň bezpečnosti v česko-polském příhraničí a atraktivitu regionu.

Partnery projektu jsou Vojvodská velitelství státní požární ochrany v Opoli (vedoucí partner), Wroclawi a Katovicích a Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje, Olomouckého kraje a Moravskoslezské­ho kraje.

Projekt je realizován v rámci programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Podvozek

Zářivě červený automobil je postaven na šasi Iveco Daily 70C18 H NEW o celkové hmotnosti 7 200 kg. O pohon se stará přeplňovaný naftový motor o výkonu 132 kW, který splňuje emisní normu Euro 6. Spřažen je pouze s manuálně řazenou šestistupňovou převodovkou.

Poháněna jsou kola zadní nápravy, všechna kola jsou osazena kotoučovými brzdami.

Dvoumístná kabina je vybavena klimatizací, pro spojení slouží analogová radiostanice a digitální terminál. V dobíjecích úchytech najdeme dvojici ručních svítilen. Sedadlo řidiče je odpružené.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery, další kamera sleduje prostor před vozidlem.

Na levém boku Iveca je zásuvka Rettbox pro dobíjení a konzervaci akumulátorů. Ta se po nastartování samočinně odpojí.

V přední části automobilu je za nárazníkem uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 35 kN a jištěním proti přetížení.

Nástavba

Karoserie nástavby je zhotovena z materiálů ze slitin lehkých kovů a polyesterových prvků, na každém boku je dvojice schrán pro příslušenství krytá hliníkovými roletkami. Další prostor pro výbavu je přístupný ze zadní strany vozu.

Rozměrnější příslušenství je uloženo na horní pochůzné plošině nástavby ve dvojici hliníkových beden.

Bezprostřední okolí automobilu je osvětleno LED světlomety na obou bocích nad roletami a na zádi nástavby.

Vybavení určené pro zásahy s výskytem nebezpečných látek je uloženo mimo jiné na výsuvných a výklopných prvních. Ty jsou v případě, že při použití přesahují půdorysný obrys Iveca, olepeny reflexními pruhy.

Ve vozidle najdeme například záchytné nádoby, pneumatické ucpávky, dekontaminační sprchu, nejiskřivé nářadí, světlomety do výbušného prostředí, čerpadlo na nebezpečné látky nebo průmyslový vysavač.

Nechybí elektrocentrála a vysokotlaké mycí zařízení.

Na pravém boku je uchycena skládací markýza, její součástí je dvojice podpěr.

Sdílet