Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Mariánskolázeňští hasiči trénovali záchranu osoby z ledové vody

Po mrazivých dnech se teploty již začínají pohybovat přes den nad bodem mrazu a na obloze se objevilo i tolik očekávané sluníčko. Tyto skutečnosti jsou signálem pro hasiče připravit se mimo jiné i na zásahy spojené se záchranou osob ze zamrzlé vodní hladiny.

Specifické zásahy záchrany osoby, která se propadla pod zesláblým ledem, nejsou časté, nicméně je důležité být připraven. Nestačí si jen v rámci školení přečíst literaturu, která se uvedeným tématem zabývá. Důležitý je následný praktický výcvik.

Jeden z takových výcviků, který čeká mimo jiné všechny směny naší stanice, byl uskutečněn ve středu 24. února na zamrzlé vodní ploše Knížecího rybníka u Velké Hleďsebe. K místu cvičení jsme přesunuli přívěs s člunem, nezbytné technické vybavení a samozřejmě figuranty z řad přítomných hasičů, kteří se do ledové vody dobrovolně ponořili. K zajištění prochladnutí a okamžitého potopení figurantů byly použity speciální obleky – suché neoprény, které jsou ve výbavě naší jednotky. Cvičilo se v prostoru otvorů, které místní rybáři mají vytvořeny k okysličení vody pro vodní živočichy. Velikost otvorů je dostačující pro účely výcviku, včetně možnosti použití člunu.

Na místě se prakticky procvičily postupy záchrany osoby vytažením záchranářem, dále vytažení pomocí 2,8m dlouhých žebříků, které se podsunou pod tonoucího, dále pak rozvinutím požární hadice směrem k tonoucímu a také způsob vytažení osoby do člunu. Procvičeny byly i přístupy po ledě k zachraňovanému pomocí dvou žebříků a přístup plížením pomocí bodců. Ty jsme nahradili požárnickými sekerkami.

Během výcviku byl velký důraz kladen na bezpečnost všech přítomných, aby se ze cvičení nestala „ostrá akce“. Všichni jsme měli plovací vesty, zachránce byl vždy jištěn pomocí lana, člun i žebříky byli rovněž přivázány. Lana jsou navíc důležitá pro následné vytažení zachránce i zachraňovaného.

Výcvik na zamrzlé hladině Velkého Knížecího rybníka byl pro všechny přínosem, oproti minulým rokům jsme mohli navíc zúročit zkušenosti z únorového výcviku s potápěči Policie ČR Cheb na Jesenici, kterého se účastnili i zástupci z naší stanice.

Za možnost nácviku na Knížáku děkuji místní organizaci rybářů, s jejímž svolením jsme mohli využít jeden z největších rybníků v okolí, dále si cením nasazení a odpovědnosti všech cvičících včetně figurantů, kteří se opakovaně nořili do ledové vody. Výcvik přinesl další zkušenosti, které můžeme využít při skutečném zásahu.

npor.Gaier Martin
velitel stanice Mariánské Lázně

-kow-

Sdílet