Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den linky 112 opět otevřel operační střediska a přinesl několik akcí pro veřejnost

V úterý 11. února se v datu opět sešly dvě jedničky a dvojka, tedy čísla, která dohromady tvoří 112 – jednotné evropské číslo tísňového volání.

Praha

V rámci Dne linky 112 se otevřela veřejnosti hasičská stanice HZS hl. m. Prahy v Modřanech. Veřejnost si mohla prohlédnout nejen zázemí hasičů a garáže s technikou, ale navštívit i operační středisko linek 112 a 150.

Nejen záchranáři, ale i bezpečnostní složky a odborná veřejnost, si každoročně 11.2. připomínají Evropský den tísňové linky 112. Pomocí tohoto výročí upozorňují všechny obyvatele na vznik a možnosti využití jednotného evropského čísla tísňového volání.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji se Evropský den tísňové linky 112 se slavil tradičně v Obchodním centru Plzeň na Rokycanské ve úterý 11. února 2020 od 13:00 do 18:00.

Operátorka tísňové linky 112, tiskový mluvčí a koordinátorka preventivně výchovné činnosti HZS Plzeňského kraje rozdávali dárkové předměty a poskytovali informace:

  • co je to tísňová linka 112 a kdy na ní volat (informace o ostatních tísňových linkách),
  • jak správně nahlásit mimořádnou událost,
  • možnost vyzkoušet si simulované volání na tísňovou linku,
  • proč je zneužívání tísňové linky nebezpečné,
  • nápady a doporučení pro učitele a rodiče – jak působit na děti v oblasti preventivně výchovné činnosti,
  • náměty her pro děti,

Všichni, kdo měli zájem, získali drobné ceny od hasičů a dárky, které věnovalo Obchodní centrum Plzeň na Rokycanské.

I letos vyhlásili hasiči akci „OBRÁZEK ZA OBRÁZEK“

Každý, kdo přinesl hasičům během tohoto odpoledne do OC Plzeň na Rokycanské obrázek s hasičskou tematikou, dostal na oplátku obrázek nebo plakát, který si vybral.

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Středočeský kraj

Při této příležitosti připravili středočeští hasiči už popáté v kladenském obchodním domě Central stánek, který tuto linku prezentoval.

Stejně jako v předchozích letech i tento rok vyrostlo u hlavního vchodu provizorní operační a informační středisko, kde si všichni návštěvníci mohli vyzkoušet, jak správně událost nahlašovat, a bylo jim vysvětleno, proč se operátoři ptají na konkrétní otázky.

Zájem byl opravdu obrovský. Stejně jako u přítomných preventistů, kteří pro děti připravili plno soutěží a různých kvízů na ověření jejich znalostí ohledně hasičů i o integrovaného záchranného systému. Například koho a kdy volat, jak jsou oblečeny jednotlivé složky, jakými jezdí auty apod.

Pro dospělé návštěvníky byla zajímavá výstava spotřební elektroniky a elektrospotřebičů, které byly příčinou vzniku požáru v domácnostech. Všichni si tak mohli prohlédnout, co může způsobit například nabíječka mobilního telefonu ponechaná neustále v zásuvce nebo nabíjení notebooku přes noc.

Mnozí jistě ocenili i informace o rychlovarných konvicích a nutnosti jejich odpojování ze zásuvky nebo odstavování po uvaření vody mimo základnu.

Oproti předchozím letům byli hasiči připraveni na setkání s malými i velkými zájemci už od desáté hodiny dopolední, díky tomu se mohly k oslavám připojit také školy se svými žáky. Oslavy dne linky 112 tak přilákaly přes tisícovku návštěvníků. Všichni pak odcházeli nejen poučeni, ale i s malým dárečkem od hasičů nebo obchodního domu Central.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kra­je

Sdílet