Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár potravin skoro uhasili již před příjezdem hasičů

Dne 25. 2. 2010, deset minut před půlnocí byl ohlášen na tísňovou linku HZS SČK požár výškové budovy (12-ti patrový panelový dům) v ulici Jana Palacha, Mladá Boleslav. Na místo byla vyslána jednotka HZS MB s technikou CAS 24 T-815, AZ 37 Iveco a VEA Jeep, na místo také vyjel vyšetřovatel požárů.

Dne 25. 2. 2010, deset minut před půlnocí byl ohlášen na tísňovou linku HZS SČK požár výškové budovy (12-ti patrový panelový dům) v ulici Jana Palacha, Mladá Boleslav.

Na místo byla vyslána jednotka HZS MB s technikou CAS 24 T-815, AZ 37 Iveco a VEA Jeep, na místo také vyjel vyšetřovatel požárů.

Během jízdy k zásahu bylo upřesněno, že by se mělo jednat o již uhašený požár potravin na sporáku. Jednotka přesto dojela na místo za účelem kontroly. Při provedeném průzkumu bylo zjištěno, že se jednalo o požár kuchyňské linky v bytě v 8. NP, kdy je kuchyň celá zasažená požárem a zplodinami hoření je zasažen v podstatě celý byt.

Jednotka provedla rozebrání kuchyňské linky a dohašení skrytých ohnisek. Dále byl celý byt 2+kk a společná chodba přirozeně odvětrány. Na místě požáru byl přítomen majitel bytu, který před příjezdem jednotky prováděl hasební zásah pomocí kbelíku s vodou. Jelikož bylo podezření, že se při tom nadýchal zplodin hoření, byla preventivně povolána posádka ZZS, která majitele zkontrolovala – bez zranění.

Při vyšetřování příčiny vzniku požáru bylo zjištěno, že příčinou byla nedbalost majitele bytu, kdy ponechal bez dozoru olej v hrnci na zapnutém sporáku, následně došlo ke vzplanutí oleje a rozšíření požáru na kuchyňský kout. Požárem vznikla škoda cca 100 tis. Kč, hasebním zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši 1 mil. Kč.

por. Ing. Michal Macoun
Vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav
HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet