Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Halenkova mají dopravní automobil Volkswagen Crafter, do zářivě červeného vozu se vejde i jejich čtyřkolka

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Halenkov získala do svého vozového parku nový dopravní automobil Volkswagen Crafter. Vůz je určen pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatel, primárně pro odstraňování důsledků spojených s nadprůměrnými sněhovými srážkami a masivními námrazami.

Automobil disponuje pohonem všech kol díky systému 4Motion, vícekotoučová viskózní spojka Haldex je zde ve funkci mezinápravového diferenciálu a děliče výkonu.

O pohon se stará naftový přeplňovaný čtyřválec spřažený s manuálně řazenou šestistupňovou převodovkou.

O konzervaci akumulátorů se stará zásuvka Rettbox na levé straně vozu, nechybí venkovní 12V zásuvky pro přenosné reflektory.

Crafter je devítimístný, zadní sedadla lze po jednom variabilně vyjímat, posouvat či otáčet do nebo proti směru jízdy, dle aktuální potřeby.

Do prostoru pro osádku se vstupuje posuvnými dveřmi na pravém boku, nákladový prostor je přístupný zezadu dvoukřídlými dveřmi.

V automobilu najdeme standardní výbavu pro tento typ techniky – dvojici ručních digitálních terminálů v dobíjecích úchytech, v dalších dvou pak ruční svítilny Survivor. Nechybí lékárnička, ruční hasicí přístroje či výše zmíněná 12V magnetická LED světla o světelném toku 1 300 lumenů s magnetickým uchycením.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světlomety na bocích a v zadní části vozu, uchyceny jsou na konstrukci horní pochůzné plošiny. Na té je uloženo rozměrnější požární příslušenství v hliníkové bedně a především rozkládací markýza na pravém boku. Markýzu lze po rozložení upravit na nepromokavý stan.

Do nákladového prostoru automobilu se vejde čtyřkolka halenkovských hasičů, ti ji tak v případě potřeby nemusí tahat na samostatném přívěsu, který zůstává k dispozici pro sněžný skútr.

Jednotka požární ochrany obce Halenkov je zařazena do kategorie JPO II a v pracovních dnech pokrývá dopoledne dvoučlennou pohotovostí na zbrojnici.

Sdílet