Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro hasiče Severní energetické v Mostě zrepasovali v Kobitu jejich Unimog, dostal zcela novou nástavbu

Zcela novou nástavbu dostal v areálu firmy Kobit – THZ patnáct let starý Mercedes-Benz Unimog U5000 Hasičského záchranného sboru Severní energetické a. s. Most. Původní vůz vznikal na stejném místě, tehdy ještě ve slatiňanské Strojírně Potůček.

Podvozek

O pohon Unimogu se stará naftový šestiválec o výkonu 160 kW, který splňuje emisní normu Euro 3. Převodovka je mechanická a manuálně řazená s osmi stupni pro jízdu vpřed a šesti pro jízdu vzad.

Vůz o rozvoru náprav 3 850 mm je dlouhý 7 205 mm, široký 2 500 mm a vysoký 3 270 mm. Světlost při celkové hmotnosti je 500 mm.

Pohotovostní hmotnost Unimogu je 9 875 kg, užitečná pak 4 225 kg a celková 14 100 kg. Zatížení náprav je rozděleno na 6 200 kg na přední a 8 500 kg na zadní. Přední nájezdový úhel je 35°, zadní 48°.

Kabina vozu je prodloužená, pětimístná, v opěradlech sedadel jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Komfort posádky zvyšuje klimatizace Sütrak.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják Seal.

Maximální rychlost je omezena na 80 km/h.

Přečtěte siPodnikoví hasiči Mostecké uhelné společnosti jezdí novým Unimogem s nástavbou firmy SPS-THZ

Nástavba

Nástavba byla vyrobena zcela nová, vyměněno bylo i čerpací zařízení. Unimog ve svých nádržích nově veze 3 800 litrů vody a 300 litrů pěnidla.

Čerpací zařízení THZ dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů.

O osvětlení okolí automobilu se starají LED světla zapuštěná do hliníkových okapnic na obou bocích a zadní části nástavby. Sváděcí oranžová alej je modulová s technologií LED.

Na každém boku je jedna schrána s příslušenstvím krytá hliníkovou roletou.

Rozměrné příslušenství je uloženo v hliníkové bedně na horní pochůzné plošině nástavby.

Sdílet