Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při pádu přístavku domu nebyl nikdo zraněn

Ke zřícené části rodinného domu byli dnes 28. února 2010 dopoledne hasiči povoláni do Krajní ulice v Brně-Bystrci. Událost byla ohlášena v 10.40 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo jednotky ze stanic v Lidické, Hrázní a Bauerově ulici

Ke zřícené části rodinného domu byli dnes 28. února 2010 dopoledne hasiči povoláni do Krajní ulice v Brně-Bystrci. Událost byla ohlášena v 10.40 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo jednotky ze stanic v Lidické, Hrázní a Bauerově ulici.

Dům obývají starší, obtížně pohybliví manželé a nebylo zřejmé, zdali pod zřícenou částí někdo nezůstal. K zásahu proto vyjeli také kynologové se psy k vyhledávání osob v sutinách a skupina hasičů-lezců se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek.

Při příjezdu hasičů byli oba obyvatelé před domem a nezraněni. Průzkum ukázal, že uvnitř nikdo další není a zásah kynologů byl odvolán. U staršího přízemního rodinného domu o půdorysu zhruba 15 krát 5 metrů se patrně vlivem stáří a podmáčení zřítil přístavek hospodářské části objektu, postavený z nepálených cihel. Zřícená štítová zeď přístavku zasáhla plot a vychýlila se i do ulice.

Majitelům domu hasiči zajistili nouzové přístřeší v zásahovém požárním vozidle, dům odpojili od přívodu vody, plynu a el. proudu. O události informovali starostu městské části Bystrc a syna postižených manželů. Společně s policisty hasiči uzavřeli ulici a na místo povolali statika. Po dohodě se statikem výdřevou z trámů provizorně zajistili část nachýlené zdi, která hrozila dalším sesutím. Kovovými skobami upevnili uvolněný trám konstrukce střechy a rozebrali části poškozeného zdiva a střešních tašek. S policisty se hasiči dohodli, že do vyřešení situace bude v Krajní ulici omezen provoz a snížena rychlost projíždějících vozidel.

Podle sdělení statika sesuv zasáhl jen hospodářkou část domu, obytná část stavení zůstala funkční. Protože o odstranění zbytků zřícené a poškozené části stavení se postará syn majitelů a příbuzní jim do té doby zajistí i ubytování, hasiči ve 12.33 hodin ukončili zásah.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo- 

Sdílet