Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do sedmé hodiny ranní vyjížděli hasiči k 1780 událostem, foukal silný vítr

V souvislosti se silným větrem vyjížděli hasiči od 11. hodiny dopoledne 23. února 2020 do 7. hodiny ranní k 1 780 událostem.

Situace byla nejhorší mezi 21. hodinou a půlnocí, kdy byli hasiči v terénu u více než 500 událostí.

Od půlnoci do dnešní 7. hodny ranní vyjeli hasiči k dalším 713 událostem v souvislosti s odstraňováním následků silného větru.

Aktuálně jsou hasiči v terénu u 108 událostí.

Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a větve, utržené střechy, ale byly i případy najetí vlaku či auta do stromu.

Jihočeský kraj

Vítr začal trápit Jihočeský kraj v neděli 23. února přibližně od oběda. Do pondělní 7. hodiny ranní jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely celkem k 166 událostem. Jako je u tohoto typu zásahů obvyklé, jedná o tzv. vícečetné události, kdy hasiči v rámci jednoho výjezdu odklízejí i více spadlých stromů.

Hasiči pracují především s motorovými pilami, protože naprostou většinu zásahů tvoří odklízení popadaných nebo vyvrácených stromů. Zprůjezdňování silnic, železnic nebo sundání spadlých stromů z drátů elektrického nebo telefonního vedení patří k nejčastějším zásahům.

Kromě toho jednotky musí stále zajišťovat uvolněné části střech – plechy, krytinu, ale také například komíny nebo štíty. Tyto zásahy by naopak nezvládli bez výškové techniky. Dále zabezpečují uvolněné cedule či billboardy, ukotvují reklamy.

Uvolněné střešní plechy, tašky či krytiny jednotky upevňovaly například ve Chvalšinách, na Žižkově náměstí ve Vodňanech, v Českém Krumlově na Latráně, Budějovické ulici v Táboře, v Blatné v ulici Pod Vinicí, na náměstí Přátelství v Prachaticích, na střeše ZUŠ v Kaplici nebo také na přístřešku na popelnice v Českých Budějovicích v ulici V. Volfa.

V Kamenném Újezdu museli hasiči ukotvovat uvolněný billboard, stejně tak jako v Kaplici. Spadlé sloupy vedení pak řešili v obcích Buk a Dědovice. V Kasárenské ulici v Prachaticích došlo k vyvrácení zábradlí.

Ve spolupráci s podnikovou jednotkou Železniční správy pak jihočeští hasiči zasahovali u dvou nehod vlaků, které narazily do stromů, a to u obce Chlum na Strakonicku a u obce Bednáreček na Jindřichohradecku.

Jihomoravský kraj

Od nedělního večera hasiči evidují nárůst počtu technických zásahů, které měly souvislost se silným větrem. Od 19. hodiny počítáme 104 událostí. Ve většině případů se jednalo o odstraňování popadaných stromů ze silnic.

Mezi obcemi Rájec-Jestřebí a Němčice na Blanensku zasahovaly 4 jednotky u množství popadaných stromů. Situace byla na místě natolik nebezpečná, že se jednotky vzhledem k padajícím stromům musely nejprve stáhnout, než se situace uklidnila a mohly zahájit odstraňování stromů ze silnice.

V ojedinělých případech vyjížděly jednotky také k zajištění poškozených střech.

Všechny události se obešly bez zranění.

Karlovarský kraj

Odstranění spadlých stromů na silnice nebo na dráty elektrického či telefonního vedení. To byl nejčastější důvod výjezdů hasičů od nedělního odpoledne do pondělního rána. Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v 78 případech, zásah provedli celkem na 92 místech.

Kromě popadaných stromů několikrát zajišťovali uvolněnou krytinou na střechách, například v Aši, Toužimi, Mariánských Lázních či v Ostrově. Jednalo se o zvýšený počet výjezdů, přesto byla situace o poznání klidnější, než při předchozích vichřicích. Ve třech případech zasahovali hasiči v souvislosti s větrem u dopravní nehody.

U Krásného Jezu spadl na stojící autobus strom, poškodil především horní část vozidla. Při nehodě byly lehce zraněné dvě osoby. Pro 32 cestujících zajistili hasiči evakuačním autobusem přepravu do Karlových Varů.

U Hazlova pak spadl strom přes silnici, přijíždějící auto stačilo zastavit před nárazem do kmene, skončilo ale v příkopu mimo vozovku. U Mariánských Lázní pak osobní auto do spadlého stromu narazilo, obě tyto nehody se obešly bez zranění.

Celkem u všech událostí v souvislosti s větrem zasahovalo 44 jednotek hasičů, nasazeno bylo 108 kusů zásahové techniky a 403 zasahujících hasičů.

Královéhradecký kraj

Od nedělního odpoledne do pondělních 6:00 evidujeme 82 událostí, následky silného větru a deště likvidovali hasiči ve více než 70 případech.

Ke spadaným stromům vyjížděly jednotky v průběhu celé noci. Většina událostí je v okr. Trutnov (36), dále Náchod (16), Jičín (15), Rychnov n. K. (8), Hradec Králové (7). Všechny události se obešly bez zranění.

Ve většině případů odstranili hasiči stromy z komunikací, u Týniště n. O. odstranili strom z trakčního vedení na železnici. V Rychnově nad Kněžnou poškodil spadlý strom v Kolowratské ulici oplocení. Se zajištěním uvolněných částí střech pomohli hasiči ve Strážném, Vrchlabí a Trutnově.

V několika případech jednotky čistily ucpané propustky a pomohly s čerpáním vody z objektů. Evidujeme také dvě dopravní nehody, kdy auto narazilo do stromu nebo strom spadl na auto (Hořičky, Dolní Dehtov) – bez zranění.


Od půlnoci do 10:30 evidujeme v kraji asi 50 událostí, které souvisí s odstraněním následků silného větru. Nejčastěji jsme odstraňovali stromy z komunikací. Nejvíce událostí bylo v okr. Trutnov, dál Jičín a Náchod. Např. v Nové Pace odstranili hasiči strom spadlý na pergolu.

Liberecký kraj

Výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu se začala vyplňovat a od nedělní 15. hodiny jednotky po celém Libereckém kraji vyjížděly k prvním událostem. Řešit začali hasiči nejdříve ucpané kanalizace a následné zatopení prostor v objektech. Pomocí čerpadel odčerpávali také několik sklepních prostor, které se vlivem deště začaly plnit vodou.

Postupem času začaly události zvyšovat intenzitu a největší nápor hasiči zaznamenali od nedělní 20. hodiny, kdy se zintenzivňovaly události popadaných stromů na komunikace a ty bránily plynulému provozu. Stromy padaly také na dráty elektrického vedení nebo v několika případech na domy.

V Liberci ve Vojanově ul. spadl strom na rodinný dům. Hasiči strom pomocí výškové techniky zajistili a pilami rozřezali. Strom uvěznil také obyvatele domu v Hanychovské ul., hasiči místo události zajistili, ale kvůli nedostupné technice budou odstranění stromu řešit ještě během dnešního dne.

Hasiči museli také řešit několik případů stržených nebo částečně uvolněných střech domů a objektů, ty museli pomocí výškové techniky zabezpečit.

Ve večerních hodinách v Dobřanech na Českolipsku najel vlak na spadlou větev v kolejišti, která poškodila jedoucí soupravu. Souprava tak nemohla pokračovat v jízdě. Ve vlaku cestovalo 30 cestujících, pro které byla dopravcem zajištěna náhradní přeprava.

Silný vítr převrátil v Paceřicích na Liberecku na komunikaci I/35 ve směru na Turnov návěs nákladního automobilu. Návěs hasiči pomocí navijáku převrátili zpět na komunikaci a asistovali při přepravě do bezpečného místa mimo komunikaci. Po celou dobu zásahu byla komunikace uzavřena.

Ani sloupy elektrického vedení nedokázaly odolat síle větru. V Liberci ve Vesci spadly přes komunikaci a liberečtí hasiči museli ulici na nějakou dobu uzavřít.

Moravskoslezský kraj

Celkem 110× dosud vyjížděly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na území Moravskoslezského kraje kvůli silnému větru, přesněji od nedělního večera do pondělního poledne 24. 2. 2020.

Události se týkaly hlavně odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných či opřených stromů na silnicích, či provizorních upevňování, nebo odklízení poničených střech. Dosud se obešly bez zranění. Situace se přitom během pondělního dopoledne uklidňovala.

Nejvíce výjezdů – 42 – mají dosud na kontě hasiči v okrese Frýdek-Místek. Například v poledne – po částečném uklidnění větrných poryvů – mohla vyjet jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Třinec do Návsí i s automobilovým žebříkem spravovat utrženou krytinu zdejšího kostela. Pomáhat přijela i místní jednotka dobrovolných hasičů z Návsí.

Jejich kolegové mj. spravovali krytinu na domě ve Frýdlantu nad Ostravicí, když museli vynášet dolů zbytky vyvráceného komína. Další utržená krytina byla mj. v Píšti (okres Opava). Téměř 30 výjezdů mají na kontě hasiči v Ostravě, kteří byli během pondělního dopoledne odstraňovat nebezpečné stromy například v areálu Domova pro seniory ve Výškovicích, či v areálu Domova pro seniory Magnolie ve Vítkovicích.

Kolem 15 výjezdů bylo dosud (od nedělního večera do pondělního poledne) v okresech Bruntál a Karviná. Minimum výjezdů bylo v této době v okresech Opava a Nový Jičín. Po pondělním poledni už byly v Moravskoslezském kraji otevřeny pouze 4 události v souvislosti se silným větrem

Olomoucký kraj

Desítky profesionálních a dobrovolných hasičů jsou po zhruba čtrnáctidenní odmlce při technických pomocích opět na nohou. Avizovaná výstraha na velmi silný vítr se doslova naplnila. Poté co se výrazně projevily nárazy větru evidujeme od dvaadvacáté hodiny večerní doposud již více jak šest desítek zásahů tohoto typu.

Opětovnou stálící v sumarizaci je nepěkné číslo více jak padesátky míst na popadané stromy, někdy i více stromů v lokalitě s nutností výjezdů a pomocí hasičů.

Vítr strhával naštěstí v menší míře i několik střech. Během noci hasiči v nemocnici v Přerově zajišťovali uvolněné plechy na střeše administrativní budovy, pacientů se tato situace nijak nedotkla. Střecha z objektu skončila v zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Hasiče při velmi silném větru zaměstnávala utržená střecha také v Konici.

Na několika místech došlo k poškození drátů elektrického vedení, například v Bělkovickém údolí docházelo k jiskření „tření“ stromů s dráty. V Dřevohosticích na Přerovsku hasiči zajišťovali nebezpečně nakloněný komín na objektu. U Hoštejnu najel vlak do popadaných kabelů, jednalo se o situaci bez nutnosti evakuace cestujících a nedošlo k žádným komplikacím či zranění.

V našem kraji byla také vydána výstraha na povodňovou bělost, doposud neevidujeme žádnou událost návazného charakteru, jedinou nepřímou výjimkou mohou být naplaveniny bahna na komunikaci na Jesenicku.

Předpokládáme nárůst počtu celkových čísel výjezdů, operační středisko stále zpracovává nové žádosti na odstraňování následků velmi silného větru.

Pardubický kraj

Vítr zasáhl i Pardubický kraj. Od vydání výstrahy ČHMÚ, tedy od neděle 23. února 11 hodin do pondělí 24. února do 7 hodin ráno zasahovali hasiči celkem u 156 výjezdů v souvislosti se silným větrem. Jednalo se převážně o spadlé stromy, polámané větve, utržené plechy ze střech a spadlé dráty elektrického vedení.

Létající plechy ze střechy u restaurace v Pardubicích na Třídě Míru odklízeli hasiči kolem půlnoci. Jednalo se o uvolněné plechy ze střechy v délce zhruba 40 m. Osm kusů již leželo na zemi a je štěstí, že odlétávající plechy nikoho neporanily.

Vzhledem k silnému větru hasiči nemohli ustavit výškovou techniku, a tak museli povolat lezeckou skupinu, která se dostala na střechu vikýřem a pomocí hřebíkovačky plechy připevnili. Nebezpečný prostor označili páskou a informovali majitele.

V Radiměři majiteli uletěla dokonce celá garáž, hasiči museli garáž zajistit a demontovat.

Plzeňský kraj

V průběhu včerejška a dnešního rána hasiči zasahovali v Plzeňském kraji u stovky případů spojených se silným větrem. Opakoval se scénář jako po orkánu Sabina.

Padaly stromy, uvolňovala se střešní krytina. V jednom případě v Plzni na Doubravce došlo k poškození billboardu, jenž museli hasiči odstranit.

Praha

Od neděle do pondělního rána zasahovali pražští hasiči u celkem 33 událostí, spojených se silným větrem. Jednalo se o uvolněné plechy a popadané stromy, v několika případech na osobní auta.

V ulici Cimburkova na Žižkově zasahovala kolem půlnoci jednotka z centrální stanice u pádu části rozestavěné střechy, která se zřítila dolů na komunikaci a poškodila několik aut. Policie ČR musela uzavřít ulici, protože hrozilo další nebezpečí pádu trámů a krovů.

Hasiči na střeše zajistili zbytky poškozené střechy a celý ten případ předali policistům, kteří vyrozumí stavební firmu.

Středočeský kraj

Od dnešní 11. hodiny evidují hasiči 145 událostí, z toho 114 v souvislosti se silným větrem. Nejčastěji likvidují popadané stromy na pozemních komunikacích. Nejzasaženější oblastí je Benešovsko, Praha-východ a Praha-západ.

Do rána 24. února 2020 hasiči zasahovali u 293 událostí. Z toho přes 240 v souvislosti se silným větrem.

Ústecký kraj

24. 2. 2020 Během včerejšího večera, noci a dnešního rána bylo na linku tísňového volání v Ústeckém kraji nahlášeno 113 událostí způsobených prudkým větrem. Jednotky odstraňovaly v 88 případech spadlé stromy.

A v dalších 20 případech uvolněné plechy, plechové střechy, spadlé dráty a další překážky. V Podbořanech spadl strom na dům. V Děčíně na veřejné osvětlení.

V Kadani se uvolnila plastová stěna, v Mostě plastová střecha u zastávky, v Dubí plechová střecha od garáže. Ve Francouzské ulici v Teplicích spadl strom na auto. V Krupce odlétla část střechy.

Nejvíce výjezdů k spadlým stromům měli hasiči v okresu Děčín 24, v okresu Teplice 21, Ústí nad Labem 19, Litoměřice 15.

Zlínský kraj

Od včerejších 23:18 hodin do ranních 05:30 hodin vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči v celém Zlínském kraji k 31 hlášeným událostem, souvisejících s odstraňováním následků poryvů větru.

V 28 případech se jednalo o odstranění spadlých stromů na silničních komunikacích a v jednom případě i na železniční trati. Dva případy souvisely s poškozením střech

V okresu Zlín vyjeli hasiči k 14 událostem. V okresu Vsetín k 11 událostem. V okresech Kroměříž a Uherské Hradiště vyjeli shodně k 3 událostem..

K zranění osob nedošlo.

Sdílet