Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlá oprava omladila starou dobrou Tatru 138 hasičů ze Stráže pod Ralskem, obci finančně pomohl Liberecký kraj

V úterý 18. února 2020 čekala na jednotku Stráž pod Ralskem příjemná povinnost. Po loňském roce, kdy byl jednotce zakoupen nový dopravní automobil Mercedes-Benz, se dočkala dalšího milého překvapení v podobě rozsáhlé opravy nejstaršího zásahového vozidla jednotky – cisterny Tatra 138.

Vozidlo, které je pro svou vysokou průchodnost terénem i přes svůj věk často používáno především u lesních požárů pro kyvadlovou dopravu vody, v roce 2019 zasahovalo u 18 událostí. A to se jedná až o druhou velkokapacitní cisternu jednotky.

Přečtěte siHasiči ve Stráži pod Ralskem převzali nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter

Své kvality prokázala při náročném zásahu v lesním porostu Kavčí skály, kde díky své konstrukci „porazila“ mnohem modernější techniku a vodu dovezla nejblíže k místu zásahu.

Na Tatře provedl dodavatel opravy ANZA s.r.o. Chlumec nad Cidlinou celkovou demontáž nástavby, opravu a přetěsnění motoru, výměnu palivového vedení a palivové nádrže a opravu podvozkových částí a jejich antikorozní nástřik.

Vyměněna byla i nádrž na vodu za novou o objemu 6 600 litrů, dodáno bylo jedno z posledních dostupných nových čerpadel a následně bylo provedeno celkové vyvaření karoserie.

Vozidlo je nalakováno červenou barvou RAL 3000 v kombinaci s bílou a bílými doplňky, včetně vnitřku kabiny, kde jsou nově přečalouněná sedadla a nový potah stropu.

Výměnou prošly i majáky, kde je instalována LED technologie doplněná o dva Predátory na kapotě vozu.Poděkování patří městu Stráž pod Ralskem a libereckému kraji za finanční příspěvek a možnost opravit toto vozidlo.

Jiří Musil
hasiči Stráž pod Ralskem
Sdílet