Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na jihu dostanou peníze

Jihočeští dobrovolní hasiči nakonec peníze od kraje dostanou

Téměř deset milionů korun dostanou letos od kraje na svou činnost jihočeští dobrovolní hasiči. Rozpočet přitom s touto částkou kvůli úsporným opatřením vůbec nepočítal. Kraj ale nakonec hospodařil s přebytkem, a tak dnes radní mohli peníze přidělit.

Kraj dobrovolným hasičům v minulých letech přispíval na činnost částkou přes 9,5 milionu korun. Letos podporu zvedl na 9,9 milionu. Podle hejtmana Jana Zahradníka dostali radní návrh na rozdělení peněz, který vypracovali společně profesionální hasiči s vedením dobrovolných hasičů. „Zároveň jsme zjistili, že se na nás obracejí jednotky dobrovolných hasičů s žádostmi o příspěvek na obnovu technického parku,“ řekl dnes hejtman novinářům. Kraj proto vypsal nový grantový program ve výši pěti milionů korun, který by měl sloužit na opravu vysloužilého vybavení dobrovolných hasičů.

Hasiči podporu kraje vítají. Podle mluvčího jihočeských hasičů Martina Svitáka se Jihočeský kraj snaží maximálně pomoci, ale skutečné potřeby na opravu techniky jsou mnohem vyšší. Na jihu Čech působí téměř 1100 jednotek dobrovolných hasičů. Každá z nich má sedm až osm stálých členů, kteří se účastní výjezdů.
Sdílet