Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na tajícím ledu přehrady u Fryštáku

Během uplynulého týdne organizovalo oddělení IZS a řízení jednotek ve Zlíně sérii směnových cvičení na záchranu osob ze zamrzlých vodních ploch. Všechny tři sloužící směny prošly postupně cvičením, jehož cílem bylo zdokonalit záchranu osob probořených v ledu.

Během uplynulého týdne organizovalo oddělení IZS a řízení jednotek ve Zlíně sérii směnových cvičení na záchranu osob ze zamrzlých vodních ploch. Všechny tři sloužící směny prošly postupně cvičením, jehož cílem bylo zdokonalit záchranu osob probořených v ledu.

Cvičení vycházela z nově získaných poznatků a zkušeností nejuznávanějšího instruktora hasičů Ing. Hynka Černého, který naše odborníky školil teoreticky i prakticky dne 4. 2. 2010 na zamrzlé ploše štěrkového jezera v Otrokovicích. Podrobná zpráva – zde.

Tři směny profesionálních hasičů ze Zlína tak zkoušely záchranu za použití lezeckých prostředků, záchranářských pomůcek i člunů. Po splnění všech plánovaných akcí, o kterých hasiči vždy předem věděli, se velitel stanice rozhodl, že hasiče překvapí jedním utajeným cvičením.

Dne 3. 3. 2010 bylo proto vyhlášeno tzv. prověřovací cvičení pro sloužící směnu hasičů, o kterém záchranáři dopředu nevěděli. Cílem bylo prověřit akceschopnost jednotky a reakci na vzniklou situaci se záchranou osob z přehrady u Fryštáku.


Figuranti tentokrát zaujali pozici uprostřed vodní plochy, a to asi 80 metrů od břehu i místa počátku zásahu. K simulovanému proboření do ledu perfektně posloužil provzdušňovací otvor pro ryby. Vzdálenost tonoucích se osob od břehu zpočátku hasiče překvapila a chvíli trvalo, než na rozlehlé ploše záchranáři osoby ve vodě našli. Velitel zásahu okamžitě vydal pokyn k zahájení záchranné operace. Nestálý a místy praskající led byl dokonalou prověrkou připravenosti hasičů, kteří se k zachraňovaným dostali především plazením. Za podpory záchranářských nosítek, člunu a lanového jištění byly osoby z vody postupně vytaženy a přepraveny ke břehu. Záchrana osob z ledové vody trvala hasičům asi dvacet minut.

Do cvičení byl kromě standardního výjezdového vozu hasičů zapojen také nový speciál do terénu na podvozku Land Rover Defender, který je rovněž svou výbavou přizpůsoben pro podobné typy záchranných akcí. Cvičení přihlížel jak velitel stanice, tak i ředitel odboru IZS a odborníci na školení a výcvik. Získané poznatky budou sloužit pro další zdokonalování případných záchranných akcí.

O aktuálnosti takových cvičení, a připravenosti hasičů na záchrany z nebezpečných rozmrzajících vodních ploch, nejlépe hovoří příběh záchrany psa v Uherském Hradišti, Míkovicích. O události jsme rovněž informovali – zde.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet