Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Kostelci na Hané proběhlo slavnostní poklepání základního kamene hasičské zbrojnice

Dne 24. února 2020 ve 14 hodin proběhlo slavnostním poklepáním základního kamene zahájení výstavby nové hasičské zbrojnice v Kostelci na Hané.

Slavnostního aktu poklepání základního kamene se zúčastnili starosta města Mgr. František Horák, místostarosta města Ing. Filip Štrunc, zastupitelstvo města, hejtman olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, náměstek hejtmana olomouckého kraje Ladislav Hynek, ředitel HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Karel Kolařík, ředitel ÚO Prostějov HZS Olomouckého kraje plk. Ing. Marek Sobek.

Dále jednatel stavební firmy VHH Thermont s.r.o., která vzešla jako vítěz z vypsaného výběrového řízení Ing. Václav Hrubý, technický dozor stavby Ing. Radek Zacpal a v neposlední řadě zástupci jednotky sboru dobrovolných hasičů města Kostelec na Hané.

Po slavnostním aktu poklepání stavbu požehnal P. Ing. Petr Šimara.

Tato významná událost nejen pro místní hasiče, ale celé město Kostelec na Hané je završením více jak desetiletého úsilí na zajištění finančních prostředků potřebných pro pořízení projektové dokumentace a samotné výstavby nové zbrojnice.

Samotná stavba je financována jednak z rozpočtu města a dále z dotačních titulů na výstavbu nových hasičských zbrojnic za podpory Ministerstva vnitra ČR a Olomouckého kraje. Celková částka díla dosáhne 20 590 000 Kč bez DHP.

Nová budova hasičské zbrojnice bude vystavěna na okraji města směrem na obec Stařechovice, kdy rozhodující v tomto směru byl vhodný stavební pozemek, který umožňoval realizaci stavby v tomto rozsahu, dodává Michal Pospíšil, jednatel sboru a člen jednotky.

Prioritním faktorem pro výstavbu nové budovy byly hlavně nedostatečné prostory garážového stání, které bránilo v dislokování veškeré požární techniky na jednom místě, protože část techniky sloužící k zásahové činnosti je garážována o několik set metrů dále na místním sídlišti, ale i v obměně vozového parku, kdy moderní technika se do stávajících prostor bohužel nevejde.

V neposlední řadě je zde také fakt, že místní jednotka de-facto doposud využívá prostory městského úřadu a oficiálně za celou historii sboru dobrovolných hasičů a zásahové jednotky zde žádná hasičská zbrojnice oficiálně zřízena nebyla. Takže v tomto ohledu půjde o velkou premiéru.

K historii a činnosti jednotky je dobré zmínit, že jednotka sboru dobrovolných hasičů v Kostelci na Hané je zařazena v kategorii JPO II s výjezdem do pěti minut od vyhlášení poplachu. Každoročně zasahuje u více než sedmdesáti událostí různého charakteru. V rámci předurčenosti jednotky hasiči vyjíždí nejen k požárům, ale také k dopravním nehodám, likvidaci obtížného hmyzu a jiným technickým zásahům.

Od výstavby nové zbrojnice si hasiči slibují především prostorné garážové stání, které umožní mít veškerou techniku „tzv. pod jednou střechou“ a dále moderní a důstojné zázemí pro členy zásahové jednotky. Dokončení a předání díla je předpokládáno v první polovině roku 2021.

Látal Petr
velitel JSDH JPOII/I
města Kostelec na Hané
Sdílet