Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zatímco hasiči zasahovali u střetu na dálnici D35, narazil do jejich cisterny řidič osobního vozidla. Na místě zemřel

V pondělí 9. března 2020 jednotka HZS Olomouckého kraje ze stanice Litovel zasahovala u dopravní nehody osobního a nákladního automobilu na D35. Ta byla nahlášena před 11. hodinou na Krajské operační a informační středisko.

Ke srážce došlo ve směru z Olomouce na Mohelnici u Unčovic. Při zásahu hasičů, kdy na rychlostní komunikaci zůstal průjezdný jeden jízdní pruh, došlo ještě k sekundární dopravní nehodě.

Do odstavené hasičské cisterny, která stála se zapnutým výstražným zařízením před místem dopravní nehody, narazil zezadu osobní vůz. Tato nehoda měla tragické následky. Řidič zůstal zaklíněný ve voze a i přes rychlé vyproštění hasičů svým zraněním na místě podlehl.

Vyšetřování okolností a příčin dopravní nehody se zabývá PČR. Ke zranění zasahujících hasičů nedošlo.

Přečtěte siJe sváděcí výstražná alej k nečemu, nebo k ničemu?

Chtěli bychom tímto apelovat na řidiče, aby v případě, kdy na silnici dojde k dopravní nehodě či jiné mimořádné události, zvýšili svou obezřetnost na maximum a předcházeli tak sekundárním nehodám.

Pokud řidiči nevěnují dostatečnou pozornost řízení, snadno mohou přehlédnout výstražnou signalizaci na místě zásahu a ohrozit tak nejen život svůj, ale také životy všech zasahujících hasičů, záchranářů nebo policistů.

Příslušníci složek IZS pomáhají na místě nehody zraněným lidem, odstraňují její následky či vyšetřují příčiny střetu. Vše ve vysokém pracovním nasazení, efektivně a rychle, aby byly komunikace co nejdříve průjezdné.

Jelikož si uvědomujeme, jakému nebezpečí se složky IZS při zásahu na pozemních komunikacích vystavují, dodržujeme zákonem nařízená bezpečnostní opatření. Na místě zásahu se staví jedno z hasičských vozidel do tzv. nárazníkového postavení se zapnutými světelným výstražným zařízením, tedy tak, aby bylo zajištěno místo nehody a současně byli upozorněni projíždějící řidiči. Zároveň tak také chráníme zasahující jednotky.

Hasiči se na komunikaci pohybují obezřetně, v reflexních vestách a se všemi ochrannými prostředky, které jim nařizuje zákon.

Prosíme tedy řidiče, aby byli na silnicích opatrní, sledovali výstražnou signalizaci, v okolí nehody snížili rychlost a projížděli kolem místa zásahu s nejvyšší obezřetností. Děkujeme.

Přečtěte siDrážní hasiči zastavili na dálnici D6 u nehody, zezadu do nich narazilo další auto
Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet