Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru chaty v České Rybné zasahovaly čtyři jednotky hasičů, v budově se nacházela plynová lahev

V pondělí 9. března v 16.04 hodin byl nahlášen na operační středisko hasičů požár chaty v České Rybné. Na místo vyrazily čtyři jednotky hasičů, profesionální z Hlinska a dobrovolné z obce Proseč, Krouna a Skuteč.

Po příjezdu hasičů byla celá střecha v plamenech, jednotka začala boj s plameny a průzkumem, zda se v chatě nenachází osoby. Práci hasičům zkomplikovala informace, že se v budově nachází 10 l plynová lahev.

Na likvidaci požáru hasiči nasadili tři proudy C, celý zásah probíhal v dýchací technice. Hořelo celé podkroví a schodiště, a tak jednotka musela rozebrat vnitřní prostory a likvidovat skrytá ohniska. Plynová lahev naštěstí byla v místnosti mimo požár. Po ukončení zásahu profesionální hasiči předali místo jednotce dobrovolných hasičů z Proseče na dohlídku do 7.00 hodin.

Škoda, kterou požár způsobil je 700 tisíc korun, hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 300 tisíc korun. Příčina požáru je v šetření.

Požár se obešel bez zranění.

Majitel objekt kontroloval, v tu chvíli byl v pořádku, po 16. hodině ale už dostal zprávu, že jeho chata hoří. V okolí leželo kolo a motocykl, oba dopravní prostředky evidentně nestály tam, kde bývají „zaparkovány“, což nasvědčuje tomu, že mohlo jít o vloupání a snahu krádeže.

Kriminalisté společně s dalšími kolegy už během zásahu hasičů ohledali okolí a zadrželi 34letého muže, který měl u sebe několik věcí pocházejících pravděpodobně ze zmíněného objektu. Muži zákona už podezřelého dobře znají, neboť se jedná o muže, jenž má bohatou minulost v majetkové trestné činnosti.

Ačkoliv tentokrát tvrdí, že je nevinný a kradené věci jen našel, skončil v policejní cele. Při zadržení u něj byly pozitivní výsledky testu na omamné a psychotropní látky, konkrétně na kanabis (marihuanu).

Škoda je předběžně vyčíslena na 700tisíc korun. Pachatel v případě uznání viny je za krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, ohrožen tříletým trestem odnětí svobody.

por. Mgr. Eva Maturová, tisková mluvčí, Policie ČR

Jana Poláková
HZS Pardubického kraje
Sdílet