Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Boty Black Fighter od firmy GoodPRO prošly tříměsíčním testem v terénu

V listopadu roku 2019 jsem v rámci spolupráce mezi společností GoodPRO, s.r.o. a Asociací velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů (AV JSDH) obdržel k testu nové boty Black Fighter, píše Miroslav Pešek, velitel JSDH Čestice.

Přišly v hezké krabici zabalené s letáčky o materiálech, ze kterých jsou vyrobeny. Na první pohled je vidět, že jde o kvalitní výrobek, a hlavně obuv vypadá i designově moc hezky.

S Michelin podrážkou se tváří robustně. Já si vždy vybíral boty podle podrážky, abych měl pořádné „traktory“, což tyto boty opravdu splňují. Po prvním nazutí jsem byl překvapen, jak dovnitř noha vklouzla úplně sama.

Hned jsem si sešteloval boty podle nohy pomocí postranních tkaniček na zipu, které jsou neobvykle dobře kryté. První kroky byly zvláštní, noha jak v peřince na vysokém podpatku. Z počátku se zdají být těžké, ale po chvilce nošení jsem zjistil, že mi to opravdu jen zdálo.

Přečtěte siBLACK FIGHTER: nová česká zásahová obuv má masivní chránič špičky a podešev od Michelinu

Boty jsem začal testovat vždy, když se naskytla možnost. Poprvé jsem je vzal vyšlápnout a vyzkoušet při prohlídce upuštěné přehrady Orlík. Nachodil jsem cca 10 km, což pro začátek v nových botách bylo dost.

Převážný povrch byl štěrk, kámen, písek a neustálé prudké stoupání i klesání, kde se osvědčily jako dobré pevné boty. Cítil jsem se v bezpečí, na mokrém povrchu neklouzaly i na písku a štěrku při stoupání hezky držely v terénu. Podešev Michelin opravdu funguje.

Ovšem nebyl bych to já, kdybych se nešel podívat na nějaké neznámé místo k vodě, kde jsem prověřil i jejich brodivost díky neznalosti terénu. Jednou nohou jsem zahučel do bahna až nad hranici bot. Naštěstí držely pevně a nevpustily žádnou špínu dovnitř.

Ovšem má hloupost a vztek se v tu chvíli nedaly popsat, protože první testování a hned je takhle utopím. Můj první test skončil a jelo se domů udělat pořádnou rozborku a očistu.

Mytí a složení nebyl problém, stačilo vzít sprchu a boty pořádně omýt a dát vysušit. Alespoň jsem přišel na to, proč mi v jednom místě trochu zadrhával zip. Díky rozborce jsem zjistil, že jezdec zadrhával o malé zbytky lepidla ze spodní strany zipu.

Po odstranění lepidla začal zip fungovat jak má. Také jsem si uvědomil, že brodivost BLACK Fightera je pro hasiče v podstatě naznačena červeným krytím na zipu. Nevím, zda to byl záměr výrobce, ale je to docela praktické. Bota je brodivá do míst, kde červené krytí zipu končí.   Následné testování probíhá už při klasických hasičských činnostech, jako jsou: cvičení, zásahy a údržba techniky. Přeci jen za tři měsíce používání nejde boty plnohodnotně otestovat a zhodnotit. Prozatím jsem moc spokojen, hlavně s pohodlím uvnitř.

Několikrát jsem měl boty na nohou opravdu celý den a musím říct, že úplně bez problémů. Test bude pochopitelně probíhat dál a postupně uvidíme, zda si BLACK Fighter zachová své velmi dobré vlastnosti.

Přečtěte siSpolečnost VOCHOC změnila jméno, od roku 2020 se jmenuje GoodPRO, s.r.o.
Pešek Miroslav
velitel JSDH Čestice
Sdílet