Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana na ledě – seminář dobrovolných hasičů

Je sobota 6. 3. 2010, devět hodin ráno a do sokolovny v Čestíně se sjíždí na 70 dobrovolných hasičů ze 14-ti sborů, na historicky první zimní odbornou přípravu, kterou připravilo Okresní sdružení hasičů Kutná Hora, Hasičský záchranný sbor územní odbor Kutná Hora a místní Sbor dobrovolných hasičů v Čestíně.

Je sobota 6. 3. 2010, devět hodin ráno a do sokolovny v Čestíně se sjíždí na 70 dobrovolných hasičů ze 14-ti sborů, na historicky první zimní odbornou přípravu, kterou připravilo Okresní sdružení hasičů Kutná Hora, Hasičský záchranný sbor územní odbor Kutná Hora a místní Sbor dobrovolných hasičů v Čestíně. Jak už sám název napovídá, školení bylo zaměřené na záchranu osob probořených do ledu a související problematiku s touto činností.

Po úvodním přivítání, za účasti ředitele ÚO HZS Kutná Hora plk. Ing Jiřího Pokorného, seznámení s programem a časovým harmonogramem, následovala přednáška doktora Tomáše Juláka ze Záchranné služby Středočeského kraje na téma poskytnutí první pomoci podchlazené, případně poskytnutí pomoci tonoucí osobě. Postřehy z praxe doplněné videoprojekcí byly pro účastníky zajímavé a mmj. upozornily na chyby, kterých by se mohly zachraňující osoby dopustit.

Po této úvodní prezentaci dostali slovo kolegové z HZS, kteří opět pomocí videoprojekce a přednášky rozebrali problematiku záchrany tonoucího a rizika spojená s touto záchranou. K vidění bylo vybavení i pomůcky, které lze použít při záchraně i sebezáchraně. Součástí tohoto školení byla videoprezentace instruktora Ing. Hynka Černého i videozáznam s doprovodným komentářem, pořízený při cvičení HZS Kutná Hora, Záchranné služby i Policie v únoru na rybníku v Čáslavi.

Po dopolední teorii v sále sokolovny pokračovalo zaměstnání za obcí Čestín na rybníku, kde místní hasiči tři dny předem připravili otvor k nácviku, aby lehce zamrzl. Březnový mráz zapracoval víc, než se očekávalo, takže našim lektorům a figurantům v jedné osobě dalo trošku práce, aby se „probořili“. Ale povedlo se a následovaly ukázky sebezáchrany a záchrany s odborným výkladem Mjr. Bac. Zdeňka Vosečka, velitele stanice HZS Kutná Hora. Postupně byla předvedena záchrana pomocí žebříku, požární hadice, hokejky, házecího pytlíku a jeho varianty uvázaného plastového barelu, lanové smyčky zhotovené k tomuto účelu, možnost použití nafukovacího člunu, využití bodců a hasičských sekyrek při sebezáchraně i pohybu na ledě. Návrat zimního počasí jen přispěl k navození atmosféry a umocnil dojem z dobře připravené akce.

Kolegové z HZS v závěru ukázek umožnili zájemcům vyzkoušet v praxi suché obleky, takže si odvážlivci mohli vyzkoušet, že to, co ze břehu možná vypadá vcelku jednoduše, zase tak jednoduché není a že vydrápat se z vody na led sám nebo i se zachráněným figurantem není vůbec jednoduché.

Důležité na této akci bylo, že se jí zúčastnili členové nejen z SDH zařazených do JPO III, ale i JPO V, takže chuť něčemu se přiučit tu určitě je.

Foto: www.sdh-ndvory.com

Jaroslav Dušek, starosta
Okresní sdružení hasičů Kutná Hora

-miw-

Sdílet