Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů likvidovalo požár kotelny a dílny domu V Běstvině

Sedm jednotek hasičů (profesionální jednotky ze Seče i sousedního kraje Vysočina, konkrétně jednotka z Chotěboře, a dále dobrovolné jednotky ze Seče, Třemošnice, Ronova nad Doubravou, Běstviny a Prachovic) likvidovalo v noci na úterý požár kotelny a dílny rodinného domu s truhlárnou v Běstvině, části obce Rostejn.

Požár hasiči zcela zlikvidovali po čtyřech hodinách od nahlášení události na operační a informační středisko hasičů.

Požár dle slov vyšetřovatele vznikl s největší pravděpodobností v půdním prostoru vlivem sálání tepla nerezového kouřovodu na dřevěnou střešní konstrukci, která byla v těsné blízkosti. Na půdě hořelo seno, uskladněný materiál a střešní dřevěná konstrukce. Hasiči s cisternami museli zřídit kyvadlovou dopravu vody z nedalekého hydrantu v obci Běstvina.

Během zásahu hasiči z dílny vynesli 10 kg propan-butanovou tlakovou lahev, kterou museli ochlazovat tak, aby nedošlo k explozi. Dále bylo vyneseno několik kanystrů s olejem o objemu 20 l.

Škodu vyšetřovatel hasičů předběžně stanovil na 550 tisíc korun (500 tisíc korun je škoda na střeše a 50 tisíc korun na nářadí a vybavení). Uchránit se hasičům podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun (rodinný dům a truhlárna). Místo požáru do ranních hodin střežila jednotka dobrovolných hasičů z Běstviny.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet