Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení dobrovolných hasičů

Dne 17. 4. 2004 v 10.00 hod. bylo vyhlášeno taktické cvičení jednotek požární ochrany obcí Halenkov, Nový Hrozenkov (ČR) a Lúky (SR).

Námětem cvičení byl simulovaný požár horské chaty Kohútka na hřebeni Javorníků. Po vypuknutí požáru v podkroví nad restaurací se požár rozšířil do horních pater. Majitel chaty ihned začal upozorňovat rekreanty na požár zvoněním ve zvonici před chatou a voláním hoří. Na místo byly povolány jednotky sborů dobrovolných hasičů z obcí Halenkov, Nový Hrozenkov a Lúky. Jako první na místo dorazila jednotka z Nového Hrozenkova v čase do 15 minut. Okamžitě byl zahájen hasební útok a hasiči museli v zakouřených prostorách pracovat v dýchacích přístrojích. V dalších minutách postupně přijížděly další jednotky, které koordinovaly svoji činnost. Postupně docházelo k vynášený nebezpečných a hořlavých látek z rekonstruovaného objektu. Hasiči pro hašení čerpali vodu z hotelového venkovního bazénu a kyvadlově zajišťovali dopravu vody z nedaleké požární vodní nádrže.

Požár byl lokalizován asi jednu hodinu po oznámení. Při zásahu nebyl nikdo zraněn a při cvičení si hasiči prověřili všechny stanovené úkoly. Šlo především o prověrku techniky v náročných horských podmínkách, organizaci zásahu, dopravu vody, zkoušku ochranných obleků a samotnou schopnost hašení požáru.

Do cvičení bylo nasazeno:

jednotka SDH Nový Hrozenkov – 1 cisterna a 1 terénní vůz – celkem 9 hasičů
jednotka SDH Halenkov – 2 cisterny a 1 nákladní vůz – celkem 13 hasičů
jednotka Lúky – 1 cisterna a 1 nákladní vůz – celkem 12 hasičů

Cvičení nebylo zahrnuto do plánů HZS Zlínského kraje pro rok 2004, a proto se ho profesionální hasiči neúčastnili. Podobná cvičení jsou však vítána, protože profesionální hasiči využívají sil a prostředků dobrovolných hasičských sborů při mnoha zásazích. Jednotky sborů dobrovolných hasičů jsou neodmyslitelnou součástí jednotek požární ochrany celého Zlínského kraje.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
www.hzs-zlkraje.cz
Sdílet