Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Miliony kusů zdravotnického materiálu celkem již ze 4 letadel rozvážejí příslušníci HZS ČR dnem i nocí

Od soboty 20. března 2020, kdy na letišti Václava Havla přistálo první letadlo se zdravotnickým materiálem na boj s koronavirem, pracuje více než 100 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR na jeho vykládce, odvezení, roztřídění, nakládce a hlavně rozvozu všem, kteří ho potřebují.

Celkem už takto rozvezli hasiči materiál ze čtyř letadel. Tři letadla přistála v Praze a zde hasiči zajišťovali společně s kolegy HZS Letiště Praha, zaměstnanci letiště a příslušníky PČR vykládku letadla, jedno pak v Pardubicích, kde vykládku zajistila Armáda ČR a hasiči se pak zásob ujali až ve skladu v Opočínku.

Primárně je nasazeno 70 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR, tedy útvaru, který je předurčen k řešení rozsáhlých a dlouhodobých mimořádných událostí, které jsou nad rámec běžného výjezdu, není tak tedy ohrožena akceschopnost jednotlivých HZS krajů.

S přepravou jim pomáhají 4 příslušníci Školního a výcvikového zařízení HZS ČR a s manipulací ve skladu také příslušníci Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a HZS Pardubického kraje (celkem přes 20 osob).

Matriál je přepravován 35 velkými nákladními automobily, opět převážně ze Záchranného útvaru HZS ČR, ale po jedné posádce (1 automobilu) pomáhají také hasiči z HZS Středočeského kraje a HZS Pardubického kraje. Dva automobily poskytlo také Skladovací a opravárenské zařízení HZS ČR.

Hasiči jsou nasazováni dle potřeby, tedy vždy, když je naloženo, rozvážejí, a to bez ohledu, zda je den či noc. Prioritou je dostat materiál co nejdříve ke všem, kteří ho potřebují.

Zázemí a ubytování našli hasiči v prostorách vzdělávacího zařízení Policie ČR u Pardubic, což je velká pomoc a kolegům od policie velmi děkujeme. Dnes proběhlo na místě první střídání cca poloviny příslušníků, další je naplánováno na čtvrtek. Práce rozhodně nekončí, další letadla očekáváme v nejbližší době.

Foto: ZÚ Hlučín
Nicole Studená
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet