Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pavel Černohous z Letohradu se loučí, 34 let byl velitelem okrsku 23 při OSH Ústí nad Orlicí

Všude je ho plno, drží slovo a nezkazí žádnou zábavu. Je nositelem Ceny města Letohrad, městským zastupitelem, členem protipovodňové komise města, ale hlavně byl 34 let velitelem okrsku č. 23 při OSH Ústí nad Orlicí. Pavel Černohous.

se svými chlapci (členové výjezdových jednotek obcí spadajících do okrsku č. 23)

Členy tohoto okrsku jsou sbory dobrovolných hasičů obcí Letohrad, Písečná, Lukavice, Žampach/Hlavná, Šedivec, Letohrad-Orlice, Letohrad-Kunčice, Letohrad-Červená. Dříve do okrsku č. 23 patřil ještě sbor textilního závodu Perla 08 Letohrad.

Na Výroční valné hromadě okrsku č. 23, která se konala v obci Žampach v sobotu 8. února 2020, však Pavel Černohous funkci velitele okrsku k rukám starosty Krajského sdružení hasičů pro Pardubický kraj (Josef Bidmon) složil.

Stále však zůstává velitelem SDH Letohrad, a do nedávna byl i velitelem její výjezdové jednotky.

Pavel je velký kluk, ale také bohatýr, citlivá duše, kterého zajímají i druzí lidé. Je dalek jakékoliv falše, je upřímný a také to čeká od druhých. Možná v očích některých je frajer, ale má na to,

říká o něm Ing. Petr Šilar, senátor a emeritní starosta města Letohrad.

Pavel je mezi hasiči pojem nejen v Letohradě a blízkém okolí. Jeho přátelská povaha si získá každého. Takový člověk notně zanechá velkou a dobrou stopu v lidech, se kterými spolupracoval.

A 34 let ve funkci velitele okrsku, to už je pořádná část života. Pavel se sice stahuje z funkcí, jsem si ale jist, že byť jako řadový člen bude nadále velkou oporou svých kamarádů.

Za všechny ty jeho roky nezištné práce mu jako starosta města upřímně děkuji, patří mu můj velký obdiv!

v posledním vydání letohradského obecního zpravodaje o Pavlovi napsal současný starosta města Letohrad p. Petr Fiala

Pavla znám již mnoho let a vždy patřil k těm nejaktivnějším dobrovolným hasičům v našem kraji. V roce 2010 byl zvolen náměstkem starosty krajského sdružení Pardubického kraje. Jeho příchodem se výrazně zvýšila naše činnost a Pavel se okamžitě stal, tak jak je u něho zvykem, vůdčí osobností.

Pavel dokáže stáhnout ostatní svojí pracovitostí, ale i humorem a někdy vynalézavostí, jak podat daný problém, aby byl vyřešen. Pavel se věnoval sportu, ale především represivní činnosti. Pro svůj výrazný hlas a organizační schopnosti je velitelem snad již od prvních hasičských krůčků.

Pavel Černohous po 34 letech předal funkci velitele okrsku 23. Tento hasič srdcař pro dobrou věc udělá neuvěřitelné množství práce. Velice si Pavla vážím a jsem rád, že s ním mohu spolupracovat a že jsem mu mohl předat záslužnou medaili KSH Pardubického kraje,

říká starosta KSH Pardubického kraje p. Josef Bidmon.

K hasičině Pavla přivedl jeho otec Václav, který závodil právě za Perlu 08 Letohrad. Už jako malý kluk s tátou jezdil na hasičské závody, miloval auta, modré majáky a hlavně závody. Jak sám říká: „Líbilo se mně to soutěžení a hlavně útoky s vodou, dříve se závodilo takzvaně na sucho (CTIF).“

Jak dále Pavel v rozhovoru pro Letohradský zpravodaj říká: „Na poli slávy jsem si toho zažil hodně. Vyhráli jsme halové mistrovství ČSSR ve štafetovém běhu v Jablonci nad Nisou, dovezli titul Mistrů republiky v požárním sportu z Hradce Králové, několikrát jsme zvítězili v Ústeckoorlické lize a mnoho dalších velkých úspěchů v požárním sportu….“

Od mlada se Pavel (důvěrně přáteli zvaný „Lojza“) věnuje hokeji a fotbalu. V nedalekém Lanškrouně dokonce hraje i ve svých osmapadesáti letech se svým synem Michalem amatérskou hokejovou ligu.

Zároveň chodí na hokejové zápasy i „pískat“, tedy pracuje (resp. v jeho případě baví se) i jako rozhodčí. Prostě aktivní, až akční člověk. Povoláním je „technik požární ochrany“ v podniku OEZ Letohrad.

Pavlovi jménem SDH Písečná, ale i všech ostatních sborů v rámci okrsku č. 23, přejeme do dalších let hodně zdraví, elánu a zápalu, a to jak u činností v jeho soukromém, tak i v profesním a sportovním životě.

Spojit jeho lásku ke sportu a k hasičině se pokusíme nově vytvořeným sloganem –SPORTU ZDAR, OHNI ZMAR.

Ladislav Šimek
Sdílet