Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár popelnice v Kroměříži se rozšířil i na plynovou přípojku, škoda je 150 tisíc korun

Dne 27. března 2020 asi hodinu před půlnocí vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči z Kroměříže k hlášenému požáru stromu v blízkosti rodinného domku v Kroměříži na ulici Braunerova.

Na místo přijeli do pěti minut. Po provedení průzkumu bylo upřesněno, že se jedná o požár unikajícího plynu z plynové přípojky a hrozilo zde, že se plameny rozšíří i na domek v těsné blízkosti. Hasiči proto bleskově natáhli útočné proudy a pro ochranu rodinného domku nasadili deflektor, používaný k vytvoření vodní stěny. Obyvatelé byli z objektu okamžitě evakuováni.

Velitel zásahu na místo ihned povolal plynaře, energetiky a posilovou jednotku dobrovolných hasičů z Hulína s další cisternou. Po příjezdu pohotovostní služby a zhodnocení situace bylo provedeno odstavení větší části plynovodu.

Jakmile byl zastaven únik plynu, provedly jednotky dohašení zasaženého okolí a kontrolu rodinného domu termokamerou, která naštěstí vyloučila rozšíření požáru na objekt. Po více než třech hodinách zásahu se jednotky vrátily zpět na své základny.

K události se dostavil také vyšetřovatel hasičů z Kroměříže, který potvrdil, že požár se na plynovou přípojku rozšířil od hořící popelnice. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun.

Díky velmi rychlé reakci majitelů a hasičů nedošlo k rozšíření na rodinný domek a byly tak uchráněny hodnoty ve výši přibližně 5 milionů korun. Přesná příčina je předmětem dalšího šetření.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet