Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru střechy stodoly a přístavku rodinného domu v obci Netřeba zasahovaly jednotky z druhého stupně

V sobotu 28. března 2020 v 16.20 hodin byl na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje ohlášen požár rodinného domu v obci Netřeba, která patří pod Úžice na Mělnicku.

K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kralupy nad Vltavou a Mělník a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Úžice a Chlumín. Poplach byl vyhlášen také jednotce podnikových hasičů AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

První jednotka byla na místě za deset minut od ohlášení události. V době jejího příjezdu byla požárem zasažena stodola a garáž a požár se postupně rozšiřoval na navazující rodinný dům. Hasiči se tak zaměřili nejen na ochranu domu, ale zároveň i na lokalizaci požáru stodoly a garáže. Velitel zásahu následně vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu, protože na místě byl nedostatek hasební vody, kterou hasiči museli přivážet kyvadlově.

K požáru tak postupně vyjely jednotky HZS Neratovice a SDH Vojkovice, Dolínek a Dřínov. Při zásahu došlo ke zranění dvou civilních osob, přičemž jedna z nich musela být transportována zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice a druhá byla po ošetření ponechána na místě.

Hasičům se podařilo pomocí několika C proudů dostat požár pod kontrolu krátce po půl sedmé večer, kdy následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování. Zároveň bylo z objektu vyneseno několik tlakových láhví, které byly dány do bazénu, kde postupně zchladly.

Krátce po dvacáté hodině snížil velitel zásahu poplachový stupeň a začal odesílat jednotky zpět na základny. Na místě byla do osmé hodiny ranní ponechána jednotka SDH Úžice, která zajistila kontrolu požářiště.

Vyšetřovatelé pracují s několika verzemi vzniku požáru; na objasnění celého případu si v neděli dopoledne přizvali specialisty z Technického ústavu požární ochrany Praha. Výsledky jejich šetření budou známy po vyhodnocení všech poznatků. Škoda byla předběžně odhadnuta na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty na dvojnásobek.

Foto: HZS & čtenář webu
nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet