Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil rodinný dům v obci Vidče na Vsetínsku, vyjely tři jednotky

Škodu přes milion korun způsobil dne 30. března 2020 večer požár rodinného domu v obci Vidče na Vsetínsku. Tři jednotky hasičů se čtyřmi cisternami tak pár minut po sedmé hodině večerní vyjely k hlášenému požáru.

Postupně se tak na místě sjeli hasiči ze stanice Valašské Meziříčí, hasiči města Rožnov pod Radhoštěm a místní dobrovolná jednotka.

Po příjezdu na místo velitel zásahu potvrdil požár rodinného domu v části suterénu odkud se požár po fasádě domu rychle šířil do střešních prostor. Požárem tak byly zasaženy nejen sklepní prostory, ale i podbití střechy a střešní konstrukce.

Z domu hasiči vynesli jednu propan-butanovou lahev. K likvidaci požáru použili celkem čtyři C proudy. Během krátké chvíle měli hasiči lokalizovaný požár ve sklepním prostoru. Likvidaci požáru střechy však velmi komplikovala nedostupnost těchto prostor.

Hasiči tak museli rozebrat strop prvního patra, aby se dostali do prostor pod střechou. Zde k uhašení požáru využili jeden D proud vody. Poté, co měli hasiči požár pod kontrolou, kontrolovali dům termokamerou a postupně dohašovali skrytá ohniska. K odvětrání domu využili hasiči přetlakovou ventilaci.

V době vzniku požáru se v domě nikdo nenacházel. Obyvatelé domu byli na zahradě. Po zaregistrování požáru starší muž vběhl do domu, přičemž se nadýchal zplodin hoření. Na místo tak byla přivolána zdravotnická záchranná služba, která muže odvezla do nemocnice. Dalších pět osob včetně dvou dětí zranění neutrpělo.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů, který provedl prvotní ohledání požářiště. Další šetření, ke zjištění příčiny vzniku požáru, bude probíhat poslední březnový den v dopoledních hodinách ve spolupráci s Policií ČR. Vzniklá škoda nebyla doposud vyčíslena, ale již teď je jasné, že přesáhne jeden milion korun.

Poté, co velitel zásahu vyhlásil likvidaci požáru, se jednotky postupně začaly vracet zpět na své základny. Na místě na dohlídku zůstala jednotka z města Rožnov pod Radhoštěm a do ranních hodin místní jednotka z Vidče.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet