Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči „čistili“ ostravský Domov pro seniory IRIS 25 hodin, radili i s nastavením re­žimu

Pětadvacet hodin nepřetržité dekontaminace celého objektu ostravského Domova pro seniory IRIS v Mariánských Horách měli za sebou v pátek 3. 4. 2020 dopoledne profesionální a dobrovolní hasiči.

Úzce spolupracovali i přes noc s ředitelem IRISu Michalem Mariánkem a dalšími ošetřovatelkami. Hasiči pomohli v domově nastavit nový režim, který lépe zabrání před nákazou koronavirem.

V Domově se v minulých dnech objevily tři nakažené klientky a jedna ošetřovatelka koronavirem. Velmi náročnou práci hasičům ulehčovala podle velitele zásahu z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) jak výborná spolupráce se zdejším ředitelem a personálem a jejich snaha uplatňovat nové poznatky, které od hasičů získali, tak fakt, že všechny čtyři pozitivně testované ženy už byly mimo objekt domova – tři klientky jsou hospitalizovány ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) a ošetřovatelka v přísné karanténě doma. Další testování už nové pozitivní případy neobjevilo.

Od čtvrtečního rána 2. 4. 2020 se uvnitř objektu vystřídaly čtyři desetičlenné hasičské „směny“ v ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry.

Jako poslední se zde i mezi sebou vystřídalo v pátek ráno pět příslušníků jednotky Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy PO ve Frýdku-Místku, kteří měli na starosti pečlivé vyčištění společných prostor, například jídelny.

Cílem dobře chráněných hasičů po dobu jejich působení v Domově bylo v první řadě převést, nebo přenést obyvatele postupně dekontaminovaných pokojů do náhradních pokojů. Připraveny měli pro seniory i dostatek lehátek, která přivezli v kontejneru.

Po vyčištění pokoje se do něj mohli jeho obyvatelé vrátit. Pokoje postupně dekontaminovali mokrou cestou a také generátorem ozónu, měnily se lůžkoviny. Jeden takový pokoj „zabral“ podle jeho velikosti jednu až dvě hodiny.

Jako první nastoupila dovnitř ve čtvrtek ráno směna, tvořená jednotkou HZS MSK, stanice Slezská Ostrava, a jednotkou Střední odborné školy PO a Vyšší odborné školy PO ve Frýdku-Místku. Ve čtvrtek odpoledne ji vystřídala jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Přívoz a jednotka SDH Ostrava-Zábřeh.

Třetí desetičlenná směna – jednotka HZS MSK Ostrava-Fifejdy a JSDHO Ostrava-Krásné Pole – vyrazila dovnitř čtvrteční večer, po nich už jednu hodinu po čtvrteční půlnoci jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Jih a jednotka SDH Ostrava-Radvanice. Ty nahradila v pátek ráno jednotka hasičské školy z Frýdku-Místku (SOŠ-VOŠ).

Zázemí několika kontejnerů a stanů i s dekontaminační částí jim venku již ve středu postavili jejich kolegové z HZS MSK. Vždy po vystřídání zde desítka hasičů odložila všechno použité oblečení a ochranné pomůcky, které zde bylo ještě na nich předtím pečlivě postříkáno chemickou látkou.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet