Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stříkacího boxu ve výrobní hale v Buchlovicích

Dne 12. 3. 2010 v 16:03 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výrobní hale v Buchlovicích. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Buchlovic. V rámci kondiční jízdy na místě zasahovala také jednotka dobrovolných hasičů z Babic.

Dne 12. 3. 2010 v 16:03 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výrobní hale v Buchlovicích.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Buchlovic. V rámci kondiční jízdy na místě zasahovala také jednotka dobrovolných hasičů z Babic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v místnosti se stříkacím boxem na barvení výrobků.

V době vzniku požáru byl ve výrobní hale jeden pracovník firmy. Okamžitě začal se začínajícím požárem bojovat pomocí nejméně osmi přenosných hasicích přístrojů. Práškové náplně vystříkal do prostoru stříkacího boxu, ve kterém bylo menší množství barev a další hořlavé materiály.

Požár zpozoroval také velitel místních hasičů z Buchlovic, který okamžitě běžel na pomoc a jako první zavolal na tísňovou linku hasičů. Po jeho oznámení vyjely cisterny k zásahu. O požáru se dověděli také dobrovolní hasiči z obce Babice, kteří byli zrovna na tzv. kondiční jízdě. Jejich zásahové vozidlo tak bylo na místě požáru jako první a hned bylo zapojeno do hasebních prací.

Lokalizovaný požár se podařilo velmi rychle uhasit. Silně zakouřená místnost byla odvětrána přirozenou cestou. Zásahem zaměstnance a hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru do dalších konstrukcí výrobní haly o rozměru 40 × 40 metrů. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že k požáru došlo v prostoru odpadu, odkud se plameny rozšířily na police s barvami a na další vybavení lakovny. Požár způsobil škodu předběžně za 30.000 Kč. Včasným zásahem se podařilo uchránit další majetek ve výrobní hale za 20 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností chemická reakce látek, které se smíchaly v odpadu. Tyto látky, které se musí míchat do lakovny v přesném pořadí, mohou v případě nedodržení technologického postupu silně reagovat.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet