Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ANKETA: Obuv HAIX zvítězila, překvapilo vás to?

Server POŽÁRY.cz v minulosti přinesl již mnoho nejrůznějších anket, týkajících se všeho možného i nemožného v rámci hasičů a požární ochrany jako takové. Předposlední z nich měla za cíl zjistit, jaký model zásahové obuvi používají naši čtenáři. Pro nikoho asi není překvapením, že nejvíce hlasů získal německý výrobce, firma HAIX. Svojí odpověď zvolilo celkem 3742 respondentů.

ank




1. místo HAIX – 1290 hlasů/34%

Obuv této německé firmy je zařazena ve výstroji našich jednotek požární ochrany od poloviny devadesátých let minulého století. Mezi prvními uživateli byli např. hasiči litvínovské chemičky Chemopetrol. Následně se HAIXům podařilo díky své kvalitě proniknout nejprve do řad profesionálních státních a podnikových hasičů, posléze i do dobrovolných jednotek. Ve své době zde nebylo mnoho hasičských zásahových bot na výběr a výrobky HAIX byly oproti tehdy používaným starým půlitrům tzv. čurákům jako přechod ze Škody 105 do Rolls-Royce. Jejich limitujícím faktorem byla poměrně vysoká cena. Dnes je tento rozdíl de facto smazán, neb obdobná obuv, vyrobená z velmi podobných materiálů je na trhu běžným artiklem a to od mnoha producentů. Věc, jakou je např. membrána GORE-TEX, je dnes již standart u většiny výrobců, u HAIXů to tehdy bylo něco naprosto nového a pro naše hasiče nevídaného. Podobný komfort byl pro nás nemyslitelný.

Osobní zkušenost s výrobky firmy HAIX je taktéž vynikající, používám je v několika variantách již od roku 1998 a nutno říct, že bez jakýchkoliv výhrad. Problém není ani se servisem, resp. dodáním náhradních částí – zipy, tkaničky atd. Někteří kolegové jim vytýkají problém, že se do nich nemohou dostat s nohou, co má vysoký nárt. Nakolik je toto objektivní, nemohu posoudit, i když jsem taktéž majitelem této podoby nohou a že bych se do nich nemohl dostat, s tím nesouhlasím. Ale to je pouze můj subjektivní pocit.

K dostání je dnes několik variant HAIXů a to jak klasické provedení se středovým zipem, tak i běžná nazouvací holeňová obuv. Cena modelu HAIX Fire Flash se pohybuje dle prodejců v rozpětí cca 6 – 7 tisíc korun, v akci je lze pořídit i pod šest tisíc. Základní modely, jakým je např. nazouvací HAIX Fireman Yellow bez GORE-TEX® membrány, začínají na hranici cca 3000,– Kč včetně DPH.

Technický popis HAIX Fire Flash Pro dle výhradního dovozce DEVA FM:


Poslední model z řady kvalitní zásahové obuvi s GORE-TEX® membránou splňující EN 15090.
- splňují maximální požadavky bezpečnosti práce a komfortu nošení
- 2,4 – 2,6 mm hydrofobní hovězí kůže
- boty jsou odolné vůči vodě, chemikáliím, antistatické
- HAIX® – Climate – System
- krytý rychlouzávěr HAIX ®
- Easy Zip – umožňující individuální přizpůsobení boty tvaru nohy
- tkaničky NOMEX®, kryté ve speciálním „tunelu“
- gumová podrážka odolná vůči olejům, benzínu a kyselinám, plněna PU – tlumící hmotou (HAIX® – MSL – System)
- ochrana proti prořezu motorovou pilou – třídy 1

Foto: HAIX Fire Flash Pro a Gamma




HAIX – Web dovozce DEVA FM



2. místo ZEMAN 947 hlasů/25%

Druhé místo obsadil náš přední domácí výrobce pracovní a bezpečnostní obuvi, firma ZEMAN. Ta na trhu působí již téměř dvacet let. Pro hasiče má v současné době připravenou celou škálu modelů zásahové obuvi. Když vešla ve známost, byla poněkud hanlivě nazývaná, že jen nekvalitně kopíruje německé HAIXy. Toto je dnes nesmysl a firma ZEMAN šla s kvalitou provedení svých výrobků během let výroby rapidně nahoru a je tak plnohodnotným producentem vysoce kvalitní zásahové obuvi nejen pro hasiče, ale i pro policii, armádu a další subjekty. V sortimentu kolekce ProFire hasiči naleznou klasickou nazouvací holeňovou obuv, dále boty se středovým zipem, rovněž tak i obdobu amerických ,,holinek" Ranger a i specialitu pro motocyklové oddíly hasičů. Novinkou je hasičská obuv ZPF ZEMAN 03 a/b se středovým zipem. Cenová hladina produktů firmy ZEMAN pro hasiče je dle provedení od cca 1600 do 6000 korun včetně DPH, samozřejmě dle jednotlivých prodejců.

Technický popis ZPF ZEMAN 03 b dle výrobce:

Holeňová hasičská obuv se speciálním rychlošnerováním – WILDLAND typ
Svršek: Plnolící hydrofobní useň, speciální ochrana špice PU zesílením, bandážovaný límec
Barva: Černá+oranžová
Podšívka: Drilex/Windtex 100% waterproof membrána zabezpečující klima komfort obuvi
Vkládací stélka : Anatomická vkládací stélka, pratelná v mýdlové vode do 40°C, absorbující nášlapovou energii v pateDouble density PU/PU průsvitná
Konstrukce: Antistatické provedení
Kaple: Ocelová kaple 200J
Antiperforační stélka: Antiperforační stélka 1100 N
Podešev: Podešev PU/pryž s ocelovou antiperforacní planžetou, odolná oleji, PHM a kyselinám

Foto: Zeman 02 a 03



Web výrobce ZEMAN – hasičská kolekce


3. místo Obuv ŠPECIÁL 340 hlasů/9%

Třetí místo, které obsadila slovenská firma Obuv ŠPECIÁL s modelem S03019, také není jistě žádným překvapením, neboť je mají v užívání naše dobrovolné jednotky JPO V v rámci akce 33 330, jako druhou obuv je používá mimo jiné i HZS hl. m. Prahy a jeho příslušníci. Použité materiály jsou dnes běžným artiklem při výrobě ochranné obuvi – vrchní vrstva WATERPROOF / NAPPA, podšívka s membránou SYMPATEX, protiskluzová a olejům odolná gumová podrážka ZERMATT. Pro upevnění boty na noze slouží v současnosti již téměř neodmyslitelná pomůcka zásahové obuvi hasičů, tedy přední středový vyměnitelný zip, který lze pomocí tkaniček nastavit na velikost nohy. Snadno se zapíná i rozepíná. V těchto zásahových botách nebudou mít problém osoby ani s vyšším nártem.

Výrobce uvádí, že se jedná o boty, které jsou určené na speciální použití pro hasiče, čili jako zásahové, vyhovující požadavkům EN 19090:2006 – Obuv pro hasiče. Boty jsou také dle výrobce odolné vůči průniku vody, mají izolaci proti chladu a kontaktnímu a sálavému teplu. Jsou antistatické a odolné vůči průniku ostrých předmětů podrážkou. Špičku boty chrání ocel, konstrukce provedení boty je lepení. Cena je po přepočtu cca 3000,– Kč včetně DPH.

Foto: Obuv ŠPECIÁL S03019



Web výrobce Obuv ŠPECIÁL


4. místo PRABOS 325 hlasů/9%

Čtvrté místo obsadil další domácí výrobce obuvi, firma PRABOS. Mezi hasiči, a to zejména těmi dobrovolnými, jsou nejvíce rozšířené její dva modely a to VESUV a DEMON, dnes v provedení DEMON II. První z nich, VESUV, je poněkud chudší variantou, s tím je pochopitelně spojena i mnohem nižší cena. Druhý model, DEMON II je plnohodnotnou hasičskou zásahovou obuví, splňující potřeby náročnosti uživatele, membrána GORE-TEX® je samozřejmostí. Firma PRABOS má ve svém sortimentu i další zásahovou obuv. Hasiči si tak může pořídit klasické nazouvací boty, či zmíněné speciální se středovým zipem. Firma také vyrábí oblíbené sportovně-pracovní Prestige, které jsou u mnoha profesionálních jednotek také zavedené. Ceny zásahových bot pro hasiče začínají na cca 1700,– Kč včetně DPH za model Klasik až po cca 5400,– Kč včetně DPH za model DEMON II.

Technický popis PRABOS DEMON II dle výrobce:

Vrchový materiál: hydrofobní hovězinová useň
Podešev: lepená ZERMATT-PRYŽ
Podšívka: DURACOM CAMBRELLA vybavená membránou GORE-TEX
Velikost: 5 – 13 (38–48)
Použití / popis: profesionální zásahová obuv
S23491 DEMON PROTECTOR – vybaven mezipodšívkou KEVLAR, chránící obuv proti prořezu motorovou pilou

Foto: PRABOS VESUV a DEMON II



Web výrobce PRABOS


5. místo JOLLY 226 hlasů/6%

Tato italská firma, produkující zásahovou obuv pro hasiče, prodělala za posledních několik let také znatelný vývoj ke zvýšení kvality svých výrobků. V řadách našich hasičů nalezneme modely JOLLY Fireleather, Fireprofi, Fireguard, Scarpe a vlajkovou loď této značky, model Challenger Evolution. Každý z uvedených modelů se liší svojí konstrukcí, provedením, použitým materiálem, membránou i její absencí a v neposlední řadě cenou. Boty Fireleather, které jsou jakýmsi základním provedením zásahové obuvi JOLLY, lze pořídit za cenu zhruba 3600 korun, oproti nim top model Challenger Evolution stojí cca 7200,– Kč včetně DPH. Ceny se opět liší dle jednotlivých prodejců.

Velmi dobrou recenzi na model JOLLY Fireguard přinesl i náš server. Připravil jí bývalý kolega, dnes tiskový mluvčí GŘ HZS CŘ Radek Kislinger, naleznete jí ZDE.

Technický popis modelu Challenger Evolution dle jejich prodejců:

Vrcholný model hasičské zásahové boty Jolly, vybavený navíc ochranou proti pořezu ruční motorovou pilou – profi boty pro skutečné profesionály. Membrána GORE-TEX® zaručuje uživateli tepelný komfort a ochranu před vnější vlhkostí kdykoli a kdekoli. GORETEX – Bootie výstelka, 2,4 – 2,6 mm tlustá svrchní kůže, krycí gumová vrstva pro zvýšení odolnosti a ochrana proti proříznutí motorovou pilou ochranná třída 2 – 24 m/s, podešev z antistatické nitrilové gumy odolné proti benzínu, horku, smyku a opotřebení, ochrana kloubu, hliníková ochrana s pevností v tlaku až 200 J, zip pro pohodlné obouvání, výška 33 cm, velikosti: 36 – 49, hmotnost 2,9 kg.

Foto: Jolly Fireguard a Challenger Evolution



Web výrobce JOLLY SCARPE S.p.A.



6. místo RANGER 177 hlasů/5%

Šesté místo obsadil americký výrobce ochranné obuvi pro policisty, vojáky, záchranáře a hasiče, firma RANGERFIRE. U nás výrobky této firmy používají profesionální hasiči Moravskoslezského kraje a vojenské hasičské jednotky. Jedná se ve své podstatě o holinky, jejíchž hlavním výrobním materiálem je speciální guma Fire-Grade, odolávající teplotě 500°C, dále pak materiály jako Nomex, Kevlar. Mají zesílenou konstrukci pro bezpečí uživatele, jsou odolné proti průrazu, pochopitelně vodě, ale i některým agresivním chemickým látkám (ostatně jako většina zásahové obuvi od všech výrobců). Mezi hasiči nejsou tolik oblíbené pro jejich ne moc pohodlnou nositelnost v horkých letních měsících. Každý z vás měl možnost nosit neprodyšné holinky, takže pocit si jistě dovedete představit. Ovšem v řadách našich hasičů jsou i jejich zastánci, co člověk, to názor. Z osobní zkušenosti mohu říct, že jsem je také svého času měl, a tak se přikláním spíše k těm, co s nimi nejsou moc spokojeni. S fasováním však nic nenadělají… Jejich americký výrobce, firma Rangerfire, jenž je součástí Honeywell First Responder Products, tyto boty dodává jednotkám po celém území USA a dalších zemí světa. Cena produktů RANGER je dle modelu od cca 3000,– Kč do 6000,–Kč včetně DPH. I zde záleží na konkrétním prodejci.

Foto: RANGER 5111 a 3129



Web výrobce RANGERFIRE


7. místo SAM TRADE 158 hlasů/4%


Výrobky domácí firmy SAM TRADE, která se v anketě umístila na sedmém místě, jsou známy především v řadách dobrovolných hasičů. Jejich konstrukce a použitý výrobní materiál z nich dělají cenově velmi dostupné zboží. Jedná se tedy o obuv, jež nedisponuje žádnou membránou typu Gore, Sympa apod., vyjma top modelu Tesimax T2. Ve výrobním programu nalezneme celkem pět modelů ochranné obuvi, určené pro hasiče. Tři jsou pro přímý zásah, dva pro výcvik. Nejlepším modelem pro hasiče je právě Tesimax T2. Jeho vlastnosti jsou srovnatelné s obuví vyšší třídy. Jedná se o dnes klasické provedení hasičské boty se středovým zipem. Z nabídky SAM TRADE se jedná o nejdražší produkt, jehož prodejní cena se dle prodejců pohybuje na úrovni cca 6600,– Kč včetně DPH. Základní zásahový model SH 323 stojí u jeho prodejců cca 3400,– Kč včetně DPH.

Technický popis modelu Tesimax T2 dle výrobce:


Zásahová obuv hasičská TESIMAX T2 – EN ISO 20345:2004 FPA HRO.
Svršek – hydrofóbní hovězinová useň, doplněn o reflexní díly.
Podšívka – měkčená hovězinová nappa + membrána Tesimax.
Vyztužení špičky – Dual Silicium vysoce oděruvzdorná.
Šněrovadla – 100% Aramid nehořlavé.
Bezpečnostní špička – kovová.
Ochrana proti propíchnutí podešve – kovová planžeta.
Podešev – Nitril pryžová, odolná do 300°, protiskluzná, antistatická, odolná PHM.
Velikostní sortiment: 39 – 47.

Foto: SH 323 a Tesimax T2



Web výrobce SAM TRADE


8. místo ROSENBAUER 150 hlasů/4%

Od této světoznámé a renomované firmy, zabývající se produkcí všeho hasičského, boty nevyjímaje, jsou v naší republice zastoupeny dva modely zásahové obuvi. První a nejrozšířenější v rámci značky je typ Tornado. Svojí koncepcí se nijak nevymyká ostatním konkurenčním výrobkům. Jedná se o koženou holeňovou obuv se středovým zipem a membránou Sympatex. Stejně jako ostatní obdobné výrobky na trhu jsou Tornada odolná ropným produktům, mají antistatické vlastnosti apod. Tuto kvalitní obuv oproti konkurenci velmi limituje její cena, která přesahuje 8000,– Kč včetně DPH. Platí se za značku, nutno podotknout, že za kvalitní značku. Druhým zástupce hasičské obuvi od Rosenabuera je nový model Twister. Jak na svém webu uvádí oficiální prodejce v ČR, firma DIK Consulting, jedná se o obuv, poskytující ochranu proti žáru, chladu, ohni a ostrým předmětům, která umožňuje snadnou ovladatelnost a rychlé obutí. Proto Rosenbauer vyvinul Twister. Výsledkem je okamžité obutí i vyzutí boty, která s novým systémem vázáním BOA® přesně kopíruje tvar nohy a tím umožňuje dokonalou adaptaci a komfort nošení. Ovládacím knoflíkem se snadno manipuluje i v rukavicích. Vyjma upínacího systému mají boty Twister stejné vlastnosti, jako předchozí model Tornado. Cena Twisteru atakuje hranici 10 000,– Kč.

Foto: Rosenbauer Tornado a Twister



Web prodejce DIK Consulting


9. místo HANRATH 61 hlasů/2%

Obuv této německé firmy je u nás také rozšířena zejména u dobrovolných jednotek, jako záložní je používají i profesionální jednotky drážních hasičů. U dovozce jsou dostupné dva modely a to SPARK a PROFI PLUS, ceny jsou 4000 a 4400 korun včetně DPH. Oba modely jsou klasické koncepce se středovým zipem a disponují membránou FIRETEX.

Technický popis modelu PROFI PLUS dle prodejce:

Pracovní obuv pro hasiče splňující normy ČSN EN 345 a ČSN EN ISO 20 345

Materiál: vysoce kvalitní hydrofóbní kůže, mebrána FIRETEX, tkaničky: tepelně odolné – materiál NOMEX, švy: žáruvzdorné, přední část boty: ocelová špička. Spodní část: Taxon T91AK antibakteriální, regulující vlhkost. Podrážka obsahuje ocelovou planžetu pod chodidlem, vzduchový polštář, teplo a chlad izolující, oleji, benzínu a kyselinám vzdorující, antistatická, protiskluzová a žáruvzdorná do 300°C. Výška boty: 30cm povrch: bezpečnostní reflexí pruh 3M velikosti: 36 – 52.

Foto: Hanrath Spark a Profi Plus



Web prodejce Jožák, hasičské centrum



Všechny uvedené modely bot dle informací výrobců a prodejců splňují příslušné normy pro používání v požární ochraně v ČR. U profesionálních jednotek je model obuvi daný, příslušník či zaměstnanec prostě nafasuje to, co sbor či podnik objedná, u některých dobrovolných jednotek panuje relativní liberalizace při výběru bot pro jednotlivé členy. Bohužel v mnoha případech rozhoduje cena před kvalitou a tak jednotky nakupují sice levnější obuv, která však méně vydrží. Pocit z ušetřených peněz je dobrý, ale když se nákup ochranných pomůcek musí opakovat častěji, než by tomu bylo v případě pořízení dražších, avšak kvalitnějších bot, úspora je pryč.

Lidé ankety nemají v oblibě pro jejich relativní neobjektivnost, tato o zásahové obuvi přinesla své výsledky, pro objektivitu lze říct, že obdobný procentuální rozdíl je podložený i osobní zkušeností při různých setkáních a rozhovorech právě na téma zásahových bot s uživateli z řad HZS, HZSP a samozřejmě i JSDH. Vymykají se mu jen boty ŠPECIÁL. Lze tedy říct, že konečný celkový výsledek není alespoň pro redakci serveru POŽÁRY.cz žádným překvapením.

V anketě figurovala ještě firma Knězek, ta však není přímým výrobcem a dostale se tam nedopatřením.

Veškerou představenou obuv si můžete pořídit i u partnerů serveru POŽÁRY.cz, jejich aktivní loga najdete na pravé straně webu.

Foto a info: weby výrobců a prodejců


-wap-

Sdílet