Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali zraněného řidiče v osobním autě

Dne 13. 3. 2010 v 11:33 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Prostřední Bečvy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, velitelským vozem s rozšířenou výbavou a později i se speciálním kontejnerem.

Dne 13. 3. 2010 v 11:33 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u Prostřední Bečvy. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, velitelským vozem s rozšířenou výbavou a později i se speciálním kontejnerem. Hasiče posílila další jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotka dobrovolných hasičů z Horní Bečvy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/35, mezi obcí Dolní Bečva a Prostřední Bečva, došlo k vážné dopravní nehodě mezi osobním autem zn. Citroen C5 a nákladní soupravou s tahačem zn. Mercedes (UA).

Po vzájemném střetu obou vozů došlo k těžkému zranění a zaklínění řidiče osobního auta. Další čtyři spolujezdci v osobním autě byli zraněni jen lehce nebo vůbec. Návěs kamionu zůstal napříč silnicí přes oba jízdní pruhy a překážka značně zkomplikovala dopravu na hlavním tahu. Tahač samotný skončil mimo vozovku a došlo k poškození jeho nádrže.

Po dojezdu jednotek hasičů byly zahájeny vyprošťovací práce na záchranu zraněného řidiče osobního auta. Vyproštění trvalo hasičům přes dvacet minut, a to za použití speciální techniky. Po odstřižení střechy auta a uvolnění sevření byl pacient vytažen a předán do péče připravené zdravotnické záchranné služby. Po nutném ošetření byl zraněný řidič převezen do nemocnice v Ostravě. Jeho spolujezdci byli ošetřeni na místě.

Z poškozené palivové nádrže nákladního tahače došlo k většímu úniku nafty. Velitel zásahu si nechal na místo vyslat speciální olejový kontejner na likvidaci uniklého paliva a k zabránění případného ekologického ohrožení. Doprava v místě nehody je regulována hlídkou policie, která pouštěla pouze osobní dopravu. Najíždějící kamiony stály v obou směrech.

Situace na místě:

12:30

Policie hlásí celkové uzavření hlavního silničního tahu I/35 v místě dopravní nehody. Z nádrže tahače uniklo asi 200 litrů nafty, která se dostala do půdy u řeky Bečvy. Hasiči zastavili další šíření a motorové palivo postupně zlikvidovali. Do vodního toku se nafta nedostala. Z poškozené nádrže hasiči přečerpali zbylých asi 100 litrů, které dali do náhradního sudu a později přečerpali do jiného tahače stejné společnosti.

13:30

O znečištění zeminy byl informován starosta obce, který zajistí další opatření ve spolupráci s pracovníky odboru životního prostředí.

14:00

Na místo dopravní nehody přijela posádka asistenční služby motoristům k vyproštění havarované soupravy a k uvolnění dopravy. Hlavní silniční tah je stále zcela uzavřen.

15:30

Hasiči hlásí úspěšné vyproštění kamionu a uvolnění blokované dopravy na hlavním tahu. Hasiči z Rožnova pod Radhoštěm se postarali o finální úklid vozovky po dopravní nehodě.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje


-wap-

Sdílet