Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič otočil auto na střechu, dráček Záchranáček uklidňoval

13. 3. 2010 v 17:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné havárii osobního auta pod kopcem Tesák u Chvalčova na Kroměřížsku. Řidič havaroval s vozidlem, když sjížděl z kopce směrem na Bystřici pod Hostýnem. Auto doslova vyletělo z cesty a asi po desetimetrovém letu dopadlo do lesa a pod úroveň vozovky.

Dne 13. 3. 2010 v 17:30 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po vážné havárii osobního auta pod kopcem Tesák u Chvalčova na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem, kterou později posílila jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se speciálním vyprošťovacím vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k vážnější havárii osobního auta zn. Citroen Xsara.

Řidič havaroval s vozidlem, když sjížděl z kopce směrem na Bystřici pod Hostýnem. Auto doslova vyletělo z cesty a asi po desetimetrovém letu dopadlo do lesa a pod úroveň vozovky. Tam vrak vozu narazil na pařez a celý se převrátil na střechu. Uvnitř cestovala jeho manželka a jejich dvě dcerky ve věku asi 4 a 6 let.

Nárazem na střechu došlo k jejímu proboření a ke zranění řidiče. Žena vyvázla bez zranění, stejně jako obě děti. Holčičky jednoznačně ochránily autosedačky, ve kterých byly obě řádně připoutány a zastavily i bortící se střechu nad hlavami.

U havárie zastavil další řidič, který pomáhal posádce vozidla ven. O zraněného muže se následně postarala přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby, která ho po ošetření odvezla do nemocnice. Lékař samozřejmě na místě prohlédl i manželku s dětmi. Žena utrpěla lehčí šok, který se snažil mírnit jeden z našich hasičů proškolený v poskytování posttraumatické péče. Postaral se také o obě děti, které dostaly od hasičů plyšové maskoty dráčky Záchranáčky.

Hasiči dál zajistili vrak vozu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Na místě hrozilo znečištění životního prostředí přírodního parku, a proto si velitel zásahu nechal vyslat na pomoc jeřáb hasičů ze stanice Kroměříž.

Po příjezdu vyprošťovacího speciálu museli hasiči nejdříve odstranit náletové dřeviny a instalovat kladku na stromy. Teprve poté bylo zničené auto vytaženo ze srázu a z lesa zpět na silnici. Vyprošťovací práce byly ukončeny až ve 20:30 hod. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost dopravy. Při samotném vytahováni auta na vozovku byla doprava zcela zastavena.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet