Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oděv pro rozhodčí ve vyprošťování

V červnu 2009 se v Praze sešla na jednání užší pracovní skupina rozhodčích pro soutěže ve vyprošťování. Jeden z bodů jednání byl také návrh a pořízení vhodného oděvu pro rozhodčí ve vyprošťování. Po zvážení všech kritérií a možností pro tento oděv, byla k zajištění těchto oděvů vybrána firma DEVA F-M s.r.o.

Z důvodu odlišnosti rozhodčích je oděv navržen pro české hasiče v nezvykle pískové barvě s oranžovou odlehčenou a odvětranou přilbou.

V červnu 2009 se v Praze sešla na jednání užší pracovní skupina rozhodčích pro soutěže ve vyprošťování. Jeden z bodů jednání byl také návrh a pořízení vhodného oděvu pro rozhodčí ve vyprošťování. Po zvážení všech kritérií a možností pro tento oděv, byla k zajištění těchto oděvů vybrána firma DEVA F-M s.r.o.

Následným jednáním přímo s odborníky z výroby oděvů byl navržen a také odzkoušen návrh nejvhodnějšího oděvu pro rozhodčí ve vyprošťování. Tento oděv byl navržen s požadavkem na nejnižší cenu s ohledem na dodržení bezpečnostních parametrů zásahových oděvů pro hasiče a maximální pohodu při prakticky celodenní práci rozhodčích ve vyprošťování v náročných povětrnostních podmínkách (vysoké teploty, chlad, déšť apod.). Z důvodu odlišnosti rozhodčích je oděv navržen pro české hasiče v nezvykle pískové barvě s oranžovou odlehčenou a odvětranou přilbou.

Oděv tvoří komplet – bunda dvouvrstvá s membránou, jednovrstvé kalhoty a přilba.

Bunda je vyrobena z materiálu Nomex Diamond Ultra v barvě pískové. Jedná se v podstatě o mírně upravený model zásahového oděvu BUSHFIRE s membránou a výztužemi na lokty („TIGER“). Na zádech je umístěn 2× suchý zip (jako u oděvů pro USAR tým). Na levém rukávu je umístěn znak ČAHD o.s., na pravém rukávu znak HZS ČR. Na pravé kapse je vyšité logo výrobce (DEVA), na levé kapse je umístěn prošitý rámeček
pro vložení identifikačního průkazu rozhodčího. Pod touto kapsou je přišit suchý zip o průměru 10 cm pro umístění znaku rozhodčích nebo loga soutěže. Bunda je také doplněna v kapce praktickým kroužkem na rukavice.

Elegantnost a praktičnost střihu bundy doplňuje žluté lemování kapes a sedla, včetně reflexního pruhu a žlutého zvýrazňujícího reflexního proužku ve švu sedel, rukávů a patky. Součástí bundy je také sada nápisů: „ROZHODČÍ“, „HLAVNÍ“, „TAKTIKA“, „TECHNIKA“ a „PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC“. Kalhoty jsou vyrobeny z obdobného materiál jako bunda, rovněž v barvě pískové (model BUSHFIRE se šlemi). Na nohavicích jsou umístěny kapsy a tvarované výztuže kolen, včetně žlutých reflexních pruhů.

Součástí oděvu je také odlehčená přilba MSA Gallet F2 XTreme s odvětráním skořepiny (ventilační otvory v hřebeni přilby) v barvě oranžové bez brýlí.

Z grantového příspěvku Ministerstva vnitra ČR a vlastních zdrojů České asociace hasičských důstojníků o.s. bylo pořízeno celkem 13 těchto oděvů. Tyto oděvy byly ušity ve velikostech pro užší pracovní skupinu Technických disciplín a také 5 ks v tzv. „univerzálních“ velikostech (2× malý, 2× střední a 1 velký) pro případné zapůjčování u soutěží. Zájemci z řad rozhodčích pro vyprošťování si mohou tento oděv individuálně pořídit dle parametrů, které jsou ke stažení zde.

Vzhledem k provedení tohoto oděvu, lze ho také využít pro hodnotitele i v rámci jiných dovednostních hasičských soutěžích nebo na cvičeních.

Info: ČAHD

-kow-

Sdílet