Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Zábřehu hořela hala s balíky slámy, na místě zasahovalo šest jednotek

Vidím vysoké plameny z areálu bývalé Hedvy. Tak byl bez bližších podrobností ve čtvrtek 9. dubna 2020 ve 22:32 na krajské operační a informační středisko nahlášen požár skladovací haly v Zábřehu.

Na místo ihned vyjely čtyři jednotky, které po průzkumu zjistily, že jsou v hale o velikosti 40×20 metrů uskladněné balíky slámy až po střechu a hoří v celém rozsahu. Hasiči neprodleně zahájili hasební práce a zároveň ochlazovali přilehlou budovu a okolí. Během necelé půl hodiny od oznámení dostaly jednotky požár pod kontrolu a zabránily jeho šíření.

Náročný zásah komplikoval fakt, že objekt prohořel až na konstrukci a hrozilo, že se některá z jeho částí zřítí, což se během noci potvrdilo a dovnitř stavby se zbortila část střechy i jedna z obvodových zdí. Pohyb na místě byl proto pro všechny hasiče velmi nebezpečný.

Kvůli složité dopravě vody byly na místo povolány během noci další dvě jednotky. Hasiči zřídili dvě stanoviště. Vodu čerpali plovoucími čerpadly z místní řeky. Jako druhý zdroj využili hydrantovou síť. Vodu dopravovali k zásahu kyvadlově.

V ranních hodinách se jednotky prostřídaly. S ohledem na množství uskladněného materiálu předpokládáme, že hasiči budou na místě celý den a budou probíhat dohašovací práce.

Škoda se podle předběžných odhadů vyšplhá až na 1,7 milionu korun. Příčinu ve spolupráci s PČR nyní vyšetřujeme. Při požáru se nikdo nezranil.

Na zásahu se podílelo šest jednotek: profesionální hasiči ze Zábřehu a Šumperku a jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Zábřehu, Lukavice, Bludova a Mohelnice.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet