Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil Ford Transit pro jednotku sboru dobrovolných hasičů Javornice pomohla obci pořídit dvojice dotací

Dne 3. března 2020 se zástupci jednotky sboru dobrovolných hasičů Javornice zúčastnili předání nového dopravního automobilu Ford Transit od firmy Auto Trutnov. Ten je určen k dopravě členů jednotky na místo zásahu, dále pak k plnění úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva při mimořádných událostech.

Automobil byl hrazen z dotace z fondu Generálního ředitelství HZS a dotace od Královéhradeckého kraje. Zbývající část doplatila obec Javornice jakožto zřizovatel jednotky.

Vůz je postaven na podvozku Ford Transit kombi 4×4 350 Trend se čtyřválcovým vznětovým motorem o výkonu 96 kW, šestistupňovou manuální převodovkou a prodlouženou verzí karoserie L3 v červené barvě RAL 3000.

Vozidlo umožňuje přepravu 9 osob. Přední řada sedadel je nedělená, další dvě řady jsou řešeny jednotlivými sedadly, která se díky úpravě podlahy dají jednotlivě posouvat nebo i úplně otočit proti směru jízdy. Tyto dvě řady jsou přístupné posuvnými dveřmi na obou stranách karoserie z důvodu snazšího nástupu a výstupu osob.

Zadní část automobilu s přístupem přes dvoukřídlé dveře s možností aretace slouží k uložení základní výbavy vozidla, přepravě osobní výstroje a výzbroje členů jednotky nebo také zavazadel evakuovaných osob. Vnitřní komfort zvyšuje jak klimatizace vozidla, tak 4kW nezávislé naftové topení Webasto.

O osvětlení okolí vozidla v prostorech dveří se starají tři venkovní LED svítilny zabudované na karoserii, dále je do venkovních zásuvek na 12 V možno zapojit magnetické pracovní světlomety Wesen z výbavy automobilu.

Výstražné zařízení se skládá z výstražné majákové modulární rampy značky Whelen, samostatně vypínatelných LED zábleskových světel modré barvy v masce vozidla kde najdeme také sirénu a reproduktor a zadního LED majáku. To vše je doplněno šesti LED světly oranžové barvy v podobě sváděcí aleje umístěné na hliníkovém střešním nosiči. Všechna tato výstražná zařízení mají několik režimů, jejich volba se provádí pomocí ovladače.

Hliníkový střešní nosič s nosností 150 kg je přístupný po žebříku v nekorozní a neklouzavé úpravě namontovaném na pravých zadních dveřích automobilu.

Pro dobíjení a udržování akumulátoru slouží magnetická zásuvka MagCode/Power Port PRO 12 V umístěná před pravými předními dveřmi.

Vnější výbavu vozidla doplňuje tažné zařízení pro přívěsy brzděné do hmotnosti 2 800 kg a nebrzděné do hmotnosti 750 kg.

Z hlediska taktického zařazení vozidla se jedná o vůz kategorie L1Z, tedy lehký automobil do 7 500 kg určený pro provoz na zpevněných komunikacích se základní požární výbavou.

Tou jsou v tomto případě dva ruční hasicí přístroje – CO2 a práškový, variabilní ruční vyprošťovací nástroj (VRVN-1) Narimex 1–220, vytyčovací páska, zdravotní zásahový batoh Bexamed, nabíjecí stanice pro ruční vysílačky Motorola GP 340 a pro svítilny Streamlight, dvě ruční radiostanice Motorola GP 340, dvě svítilny Streamlight Survivor Li-Ion ATEX, dva kusy magnetických pracovních světlometů Wesen CRC5B o světelném toku 1500 lm, kladívko a řezák bezpečnostních pásů a chirurgické rukavice.

Pro spojení s KOPIS slouží vozidlová radiostanice Motorola CM 360. Velitel má k dispozici čtecí LED lampičku a 4 USB zásuvky.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Javornice je zařazena do kategorie JPO V a kromě nově pořízeného dopravního automobilu disponuje ještě vozidlem CAS 25 na podvozku Škoda 706 RTHP.

Michal Moravec, JSDH Javornice
sdhjavorniceo­bec.webnode.cz
Sdílet