Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Adolfovicích zajišťovali budovu bývalé restaurace, zřítila se část stropu v patře s bytovou jednotkou

Tři jednotky z řad profesionálních a dobrovolných hasičů na několik hodin zaměstnala destrukce objektu, bývalé restaurace v Adolfovicích na Jesenicku.

Oznámení o této nepříjemné situaci převzalo centrum tísňového volání HZS Olomouckého kraje ve středu 15. 4. 2020 krátce po deváté hodině ranní. V budově došlo ke zřícení části stropu v patře s bytovou jednotkou. Naštěstí se vše obešlo bez zranění.

K místu vyrazila jednotka stanice Jeseník včetně speciální,pře­durčené techniky a operační středisko také zalarmovalo místní dobrovolnou jednotku Bělá pod Pradědem. Průzkumem a následnou komunikací se zástupci stavebního úřadu a statikem bylo rozhodnuto o uchránění stavby a zároveň eliminaci hrozící celkové destrukce budovy.

K doplnění a vzájemné spolupráci k místu ze stanice Olomouc vyrazila jednotka se speciální technikou pro destrukce a závaly. Několikahodinový zásah sebou nesl několik důležitých postupů.

Důležitým faktorem je vždy dodržení maximální bezpečnosti pro hasiče v nasazení, kontrolované vizuálním monitoringem s možností rychlého alarmu tlakovou sirénou. Propadlou část namíchanou sutinami, vybavením a různým materiálem bylo nutné šetrně a opět s maximální bezpečnosti z budovy vynosit – jednalo se o opravdu velmi časově náročnou operaci za stálé činnosti hasičů v ochranně dýchacích cest.

Zde profesionálním hasičům výrazně pomohli místní dobrovolní hasiči. Nosné části budovy bylo nutné bezpečnostně zajistit, stabilizovat pažením.

Hasiči během zásahu porušenou stropovou část celkově strnuli, pokračovali v bezpečnostních zajištění a celkovém pročištění sutinami zasypaných prostor. Statik se na místo během dne několikrát vrátil, v závěru budou prohlédl a majitelům poté navrhl důležité a správné pracovní postupy pro uchránění stavby nutnou rekonstrukcí.

Sumárně hasiči několika hodinovým zásahem výdřevou rovněž dle navržených postupů statikem budovu zabezpečili. Místo zásahu při ukončení činnosti hasiči protokolárně předali majitelce s důrazným upozorněním na dodržení nařízení zástupci stavebního úřadu. Krátce před sedmnáctou hodinou se všechny jednotky postupně navracely zpět na své základny.

HZS Olomouckého kraje
Sdílet