Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RS Trucks, s. r. o. a Wawrzashek ISS se Vám představují

Milí čtenáři, rádi bychom Vám stručně představili společnosti RS Trucks, s. r. o. a Wawrzashek ISS. Společnost RS Trucks, s. r. o. je certifikovaným dodavatelem zásahových požárních automobilů (CAS, DA, PHA či KHA), letištních hasících automobilů, požárních kontejnerů a ostatního požárního příslušenství.

Milí čtenáři, rádi bychom Vám stručně představili společnosti RS Trucks, s. r. o. a Wawrzashek ISS. Společnost RS Trucks, s. r. o. je certifikovaným dodavatelem zásahových požárních automobilů (CAS, DA, PHA či KHA), letištních hasících automobilů, požárních kontejnerů a ostatního požárního příslušenství.

Drtivou většinu nástaveb dodává společnost RS Trucks, s. r. o. v koprodukci s renomovanou společností Wawrzashek ISS, která má sídlo výrobního závodu v Bielsku-Biale v Polsku. Společnost Wawrzashek ISS je v čele výrobců požárních automobilů ve střední a východní Evropě a patří mezi největší evropské výrobce požárních automobilů vůbec.


Konstrukční, technologickou a výrobní úrovní je polský výrobce srovnatelný s oběmi nejznámějšími evropskými producenty, tedy německým Zieglerem a rakouským Rosenbauerem. V dnešní době u českých profesionálních i dobrovolných hasičů už jezdí přes sto požárních vozidel s nástavbami Wawrzashek ISS. Společnost RS Trucks, s. r. o. v minulém roce představila dokonce první podvozek TATRA s nástavbou Wawrzashek ISS.

Hasičské nástavby se vyrábějí s použitím 2 technologií, a to klasické (svařované nerezové ocelové profily pokryté hliníkovým plechem) a kompozitní (polyesterové kompozity vyrobeny vakuovou metodou). Kompozitní nástavby jsou narozdíl od klasických více než 5-ti násobně odolnější, mají téměř neomezenou životnost, jsou odolné vůči korozi a umožňují snadné opravování.

Společnosti RS Trucks, s. r. o. i Wawrzashek ISS vlastní certifikát ISO 9001:2000 … 9001:2008 pro projektování a výrobu požárních vozidel a nástaveb pro speciální účely. Každé vozidlo je podrobeno náročným zkouškám a před předáním uživateli prochází přísnou jakostní přejímkou. Od roku 2004 je také každé vozidlo vybaveno špičkovým bronzovým čerpadlem švédské společnosti RUBERG, výrobce motorových a vodních čerpadel respektive vodních a pěnových děl. Dané čerpadla se využívají v ozbrojených silách v seskupení NATO až po největší námořní přístavy světa a samozřejmě v hasičských sborech v téměř všech zemích Evropy.


Většina dodávek společnosti RS Trucks, s. r. o. s ohledem na požární vozidla šla v rámci veřejných zakázek jednotkám sboru dobrovolných hasičů. Takto mají nové cisterny s nástavbami od společnosti Wawrzashek ISS například v Přerově, Mýtě, Bystřici nad Pernštejnem, Moravském Berouně, Ledenicích a mnohých dalších městech, městysech či obcích. V minulém roce se můžou pyšnit novými cisternami JSDH v Praze, Chomutově či Nové Roli. Premiérově se podařilo dodat obci Krmelín také cisternu na podvozku TATRA. S HZS je intenzívní spolupráce především ve zlínském kraji, kde kromě několika cisteren již používají od společnosti RS Trucks například hasičské kontejnerové nosiče.

Několik cisteren s polskou nástavbou již zde bylo v minulosti v některých článcích porovnáváno, především s tuzemskými výrobci nástaveb. V této chvíli zde není na místě vyzdvihovat klady či zápory různých nástaveb, jen je třeba upozornit na fakt, že s výjimkou čerpadel, konstrukce nástaveb a jiných součástí, kterou jsou typické pro jednotlivé nástavbáře, pak ostatní věci – například plata (výsuvná/nevý­suvná), dýchací přístroje, osvětlovací stožár atd. jsou vždy zakázkou hasičů a také finanční dostupnosti investora (zadavatele). Proto nevýsuvné plato na nástavbě ještě neznamená, že daný nástavbář konstrukčně nezvládá plato výsuvné, ale většinou jde o fakt, že ve finančním rozpočtu na něj zadavatel již nemá finanční prostředky, a to platí i naopak. Zjednodušeně lze ovšem říci, že pokud to je jen trošku finančně realizovatelné, snaží se firma RS Trucks, s. r. o. v koprodukci s firmou Wawrzashek ISS vždy montovat nástavbu kompozitovou na nerezové kostře za použití kompozitní nádrže, tak, aby měl daný HZS či JSDH nástavbu:

  1. s téměř neomezenou životností (extrémně vysoká odolnost vůči korozi) a
  2. oproti klasickým nástavbám s hliníkovou konstrukcí (polepenou hliníkovým plechem) i s několika násobně vyšší odolností.

Společnost RS Trucks, s. r. o. se snaží podporovat HZS či JSDH nejen v rámci dodávek vysoce kvalitního zboží, ale podporuje také snahu hasičů o vlastní zdokonalování a trénink. Takto například v minulosti sponzorsky přispěla některým hasičským jednotkám na jejich akce či soutěže.


V průběhu března letošního roku proběhne v Otrokovicích přehlídka hasičské techniky, kterou pořádá RS Trucks, s. r. o. především pro všechny hasičské sbory, které mají zájem poznat nejen klasické cisterny z produkce výše uvedených 2 spolupracujících společností, ale také například letištní speciály, žebříky či dopravní automobily.

Pozvánku čekejte v nejbližších dnech. Pokud nebudete osloveni nejpozději do 19. března 2010, napište na email macura@rst.bcl.cz, poskytneme Vám bližší informace a rádi se s Vámi domluvíme.

---------------------------------- Komerční prezentace ----------------------------------

Sdílet