Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru skládky ve Zdechovicích zasahovalo 12 jednotek hasičů, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

U požáru skládky o rozloze 110×30m ve Zdechovicích zasahovalo 21. dubna 2020 od 1.30 hodin 12 jednotek hasičů. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Požár si vyžádal i mezikrajskou­ pomoc.

Na místě bylo zřízeno čerpací stanoviště u rybníka a kyvadlová doprava vody na místo požáru. Na likvidaci ohně hasiči použili vodu se smáčedlem. Zásah jednotkám komplikoval velmi obtížný pohyb po skládce, která byla ve svahu. Po celou dobu hasiči zasahovali v dýchací technice. Hasiči si vyžádali na místo dron.

Z důvodu nadměrného kouře ve městě Chvaletice, byl vyslán měřící chemický vůz z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR na měření látek v ovzduší.

Kolem dvanácté hodiny má přijet speciální technika z Liberce na rozhrabávání požářiště a poté jednotky využijí opakovaně dron na odhalení nových ohnisek.

Nyní v 9.45 hodin je na místě devět jednotek, skládku prolévají vodou.

Při požáru nevznikla žádná škoda a příčina je v šetření.

Zasahující jednotky: Profesionální jednotky ze stanice Přelouč a Pardubice, dobrovolné jednotky – Zdechovice, Lázně Bohdaneč, Jedousov, Řečany n./Labem, Přelouč, Lipoltice, Choltice, Kladruby n./Labem, Svatý Mikuláš a Týnec n./Labem.

22.04.2020 10:00

Zásah stále není ukončen. Od úterního poledne je skládka bagrem rozhrabována a následně jednotky ohniska dohašují. Na místě celou noc na dohlídce byla jednotka dobrovolných hasičů ze Zdechovic. Během středečního dopoledne na skládce zasahují jednotky profesionální z Přelouče a dobrovolné ze Zdechovic a Kladrub nad Labem. Termokamerou umístěnou na dronu jsou postupně odhalována ohniska.

Připomeňme, že skládka ve Zdechovicích hoří již potřetí. První největší požár evidují hasiči v únoru, kdy na místě zasahovalo 18 jednotek požární ochrany a vyhlášen byl zvláštní stupeň požárního poplachu. V tomto případě hořelo na okraji skládky, kde byla položena těsnící folie v délce 300 m. Tehdy byla škoda vyčíslena na 500 tisíc korun.

Nyní již druhý den hoří uprostřed skládky. Pohyb hasičů v místě události je ztížen tím, že skládka je ve svahu. Další komplikací je vítr, který rozšiřuje ohniska požáru a pak je to velká spotřeba vody k prolévání všech ohnisek.

Při požáru nebyla zatím vyčíslena škoda a příčina vzniku požáru je vyšetřována.

Jana Poláková
HZS Pardubického kraje
Sdílet