Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návštěva u kolegů ve Frankfurtu nad Mohanem.

Skupina příslušníků HZS hl. m. Prahy navštívila ve dnech 13. – 15. dubna hasičský sbor ve Frankfurtu nad Mohanem.

Skupina byla složena z příslušníků takřka všech oddělení HZS od hasičů přes velitele družstev a řídícího důstojníka směny až po příslušníky služeb, prevence, ekonomického oddělení apod.

Nejprve jsme navštívili lodní základnu. Členové této stanice se mimochodem podíleli na likvidaci předloňských povodní v Praze. Sbor disponuje dvěmi loděmi. Větší z nich má kromě standartního vybavení též velice slušně zařízenou ordinaci pro neodkladnou péči. Ukázka jízdních vlastností tohoto plavidla náš dojem jenom umocnila.

Druhý den návštěvy byl věnován exkurzi na Frankfurtské letiště. Je to největší dopravní letiště v Evropě. Každých 58 sekund zde přistává a startuje jedno letadlo. Na letišti jsou tři hasičské stanice v jejichž výbavě je devět letištních speciálů Simba. Tyto kolosy vážící 46 tun vezou 16 000 litrů vody, 4 000 litrů pěnidla a 4 tuny prášku. Celé toto monstrum je 11 metrů dlouhé, 3,5 metru široké a 4 metry vysoké. Z 0 na 100 km/hod dokáže zrychlit za neuvěřitelných 21 sec. Dále disponují speciální technikou jako jsou pojízdné schody do výše 8 metrů apod. Odpoledne jsme se seznámili s protipožárním zabezpečením nejvyšší budovy (64 pater) Frankfurtu a s potápěčskou základnou frankfurtských hasičů. Náročný den byl zakončen u jednotky dobrovolných hasičů.

Závěrečný den návštěvy byl věnován centrále hasičského sboru, která byla do částečného provozu uvedena v loňském roce. Na jednom místě je zde soustředěno vše od výjezdové jednotky a záchranné služby až po strojní a chemickou službu. Standartem je též úplné sociální a sportovní zázemí.

Co říci závěrem. Nedá se říci, že bychom co se týče techniky viděli něco převratného. Spíše propracovanost jak technických tak i systémových detailů by nás zřejmě měla do budoucna inspirovat.

Autor textu a fotografií: Petr Bíza
Sdílet