Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři dny tam, tři dny zpět. Hasiči vezou do Řecka humanitární pomoc, Scania bezplatně zapůjčila tahač s návěsem

Česká republika vyhověla žádosti řeckého ministra pro migraci a pomůže Řecku s bojem s epidemií koronaviru mezi žadateli o azyl. Těch je v Řecku 115 tisíc a v souvislosti s epidemií COVID-19 dochází ke zhoršení situace v uprchlických táborech i na hranicích s Tureckem.

Vláda dne 23. dubna 2020 schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka na materiální dar Řecku v hodnotě 4,3 mil. Kč. Na základě žádosti řecké strany jde o hygienické potřeby, hlavně mýdla, šampony a toaletní papír, dále o nafukovací matrace, spací pytle, deky a ručníky.

Vzájemná pomoc mezi státy je jedním ze základních principů úspěchu. V žádném případě nechceme, aby situace v Řecku eskalovala,

uvedl ministr vnitra s tím, že materiál pomůže především dětským uprchlíkům, kterých je v Řecku cca 41 tisíc.

Nákaza koronavirem se už objevila ve dvou uprchlických táborech na pevninském Řecku. V karanténě je i hotel s téměř 500 uprchlíky, řecké úřady také zaznamenaly pohyb uprchlíků z Turecka směrem k řeckým hranicím.

Dopravu do Řecké republiky zajišťuje Hasičský záchranný sbor ČR. Pomoc Česko financuje z rozpočtu humanitárního programu MEDEVAC, který koordinuje Ministerstvo vnitra.

Konvoj vyrazil v pátek 24. dubna 2020 v devět hodin ráno z areálu Záchranného útvaru ve Zbirohu. Kromě hasičských vozidel příslušníci nasedli také do „civilního“ tahače s návěsem. Ten bezúplatně poskytla firma Scania ze svého vozového parku Scania Rent.

Firma Scania zapůjčila tahač R450 A4×2 s automatickou převodovkou s retardérem a třístrannou shrnovací plachtou. Veškeré náklady, včetně pojištění, kromě nafty, hradí Scania v rámci firemní podpory pro rozvoz zdravotních a ochranných pomůcek nebo humanitární pomoci,

uvedl zástupce firmy Scania.

Trasa humanitárního konvoje vede skrz Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až do Řecka, do oblasti Atén. Cesta do cíle bude trvat tři dny, stejně tak cesta zpět.

26.04.2020

Humanitární konvoj mířící z České republiky do řeckých Athén dorazí do svého cíle podle plánu dnes večer okolo 21. hodiny místního času.

K samotnému předání humanitárního materiálu dojde zítra, 27. 4. 2020, za účasti konzula zastupujícího ČR v Řecku.

Na přepravě se podílí celkem devět příslušníků HZS ČR. Osm příslušníků je ze Záchranného útvaru HZS ČR a jeden z HZS Jihočeského kraje.

27.04.2020

Humanitární pomoc dorazila dle plánu a byla 27. 4. 2020 oficiálně předána za přítomnosti zástupce vyslance České republiky v Řecku do centrálního skladu řeckého hasičského sboru.

Jednotka MV-GŘ HZS ČR je již na cestě zpět. Do České republiky dorazí kolona ve čtvrtek ve večerních hodinách. Příslušníci plánovaně přenocují v bulharské Sofii a v Maďarskem Szegedu.

plk. Mgr. Lukáš Kmec, MBA velitel jednotky MV-GŘ HZS ČR

Sdílet