Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krhovští hasiči mají nový dopravní automobil Mercedes–Benz Sprinter, dodala ho firma Moto-Truck

Hasiči z Krhové mají velký důvod k radosti. Poprvé v historii se podařilo místní jednotce získat nový dopravní automobil, hasičům ho dodala firma Moto-Truck.

Motor OM 642 dosahuje výkonu 140 kW, převodovka je šestistupňová, manuální. Na zadní nápravě je dvojmontáž, maximální nosnost je pět tun. Na levém boku vozu je zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů.

V části řidiče je uložena analogová vozidlová radiostanice Motorola DM 1600, ovládání na světelné a zvukové zařízeni, zásuvka na 12V a USB nabíječka.

Vůz je vybaven dvěma pracovními světlomety s magnetickým uchycením, světelný tok každého z nich je 1 200 lumenů a dvěma LED světly, vše lze dobíjet zásuvkou na 12V. Osvětlení okolí Mercedesu je zajištěno světly na bocích a zadní části.

V dobíjecích úchytech jsou uloženy tři ruční radiostanice Motorola a čtyři ruční LED svítilny Survivor, součástí jsou USB nabíječky a zásuvky na 12V.

Jedná se o devítimístný dopravní automobil, přičemž druhá řada sedadel je umístěna proti směru jízdy. V prostoru pro posádku tak vznikl komfortní prostor pro dostrojování během jízdy k zásahu. Pod sedadly jsou úložné boxy. Nastupuje se posuvnými dveřmi na pravé straně.

Nákladový prostor je vybaven dvěma výsuvnými platy o nosnosti 250 kg a variabilními policemi pro umístění technického vybavení pro zásah. Celý prostor je osvětlený. Na střeše vozu je umístěn střešní nosič s úchyty. Vstup na střechu je zajištěn žebříkem s neklouzavou úpravou umístěným na zadních dveřích.

Zvláštní výstražné zařízení, tzv. rampa, na střeše vozidla je v modrém provedení. V rozích zadní části vozidla jsou umístěny modrá LED světla. Na zadní části je oranžová svítící rampa.

Osvětlení okolí vozu i vnitřního prostoru zajišťují zabudovaná LED svítidla. Samozřejmostí je klimatizace a nezávislé topení. V přední i zadní části jsou parkovací senzory.

Automobil je vybavený tažným zařízením pro připojení požárního přívěsu kategorie O2 o celkové hmotnosti nejméně 2000 kg.

Mercedes je dlouhý 6 062 mm a vysoký 2 746 mm. Šířka vozu je 2 345 mm.


Impulsem k zakoupení nového vozu bylo vyhlášení dotací od MV GŘ ČR pro jednotky se zařazením do JPO V na dopravní automobily. Na současném prvozásahovém vozidle AVIA (rok výroby 1978) se začalo podepisovat stáří a přestávalo být provozuschopné.

Na pořízení Mercedesu za 2 280 850 korun včetně DPH se dotací ve výši 450 000 korun podílelo Generální ředitelství HZS ČR, 300 000 Kč přispěl Zlínsky kraj. Zbytek doplatila obec z vlastních zdrojů.

Za to jsme vděční paní starostce a zastupitelstvu obce.

Dalibor Sekyra
velitel
JSDH Krhová
Sdílet