Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dvou států, policisté a horská služba při společné akci

Příslušníci složek integrovaného záchranného systému ČR, obec Halenkov, Horská služba Beskydy, Projekt Javorníky – ochrana a bezpečí bez hranic, společně s obcí Štiavnik (SK) a její jednotkou dobrovolných hasičů, společně připravili speciální taktické cvičení na hranici ČR a SR.

Dne 20. 3. 2010 v 10:00 hod. bylo vyhlášeno rozsáhlé cvičení záchranářů s mezinárodní účastí na Kohútce a Portáši.

Příslušníci složek integrovaného záchranného systému ČR, obec Halenkov, Horská služba Beskydy, Projekt Javorníky – ochrana a bezpečí bez hranic, společně s obcí Štiavnik (SK) a její jednotkou dobrovolných hasičů, společně připravili speciální taktické cvičení na hranici ČR a SR. Do cvičení se zapojili také profesionální hasiči ze stanice Povážská Bystrica (SK) z Hasičského a záchranného zboru Trenčínského kraje. Celkem se cvičení účastnilo více než padesát záchranářů, policistů a dobrovolníků. Akci v terénu si přišli prohlédnout také oba emeritní ředitelé HZS Zlínského kraje Mojmír Jurka a HaZZ Trenčínského kraja Michal Jurdík, kteří v únoru 2004, na nedaleké chatě Kohútka, společně podepsali historickou dohodu o spolupráci – zde.

Cílem akce bylo ověřit a procvičit taktické postupy činnosti složek IZS při záchraně pohřešovaných osob – pátrací akce v terénu. Vzhledem k námětu cvičení byl velitelem celé akce příslušník Policie ČR. Během cvičení byla prezentována speciální technika pořízená v rámci podpory fondů EU pro jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Halenkov. Jednalo se o nový zásahový automobil Mitsubishi L 200, terénní 4kolku Polaris Sportsman 800, nákladní přívěs, sněžný skútr Lynx Yeti 800, sněžné sáně a příslušenství. Ostatně během celého cvičení byla k vidění celá řada speciálních motorových prostředků nejen hasičů, ale také policie a horské služby.

Záchranáři se soustředili na specifické postupy záchrany osob v náročném terénu, na vzájemnou spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému a vzájemnou komunikaci. Důraz byl kladen na správný způsob pohybu záchranářů a jejich techniky v těžkém horském terénu i za nepříznivých povětrnostních podmínek. Cvičilo se poskytnutí zdravotní pomoci postiženým osobám a jejich transport terénem.

Horský hřeben Javorníků je vyhledávanou turistickou oblastí. Pro rekreaci je atraktivní jak letní pěší turistika, cykloturistika, tak hlavně zimní lyžařská sezóna. Na hřebeni je k dispozici nespočet lyžařských vleků s různou obtížností a pro běžkaře mnoho kilometrů různě upravených běžeckých tras. Všechny tyto aktivity přináší určité riziko úrazů. Mezi časté případy zde patří ohrožení lidského zdraví, života i ztráta orientace v nepřehledném terénu.

Vlivem náhlé nepřízně počasí ztratily dnes v rámci cvičení dvě osoby orientaci a došlo k jejich zranění při výletu po hřebenové lyžařské stopě. Podařilo se jim ohlásit problémy jejich známým, ale pak jim došla v mobilním telefonu baterie. Známí nahlásili událost na policii a následně byla vyhlášena rozsáhlá pátrací akce. Pět desítek záchranářů se pustilo v rojnici do akce, další členové pátrali na speciálních sněžných skútrech a čtyřkolových motocyklech. Pátrací akce byla úspěšná. Pohřešované se podařilo najít policistům z rojnice, jedna osoba měla vážnou zlomeninu nohy a druhá byla podchlazená. Společnou záchrannou prací byla poskytnuta první pomoc a následný transport na svozových saních a skútru k připraveným zdravotníkům.

Součástí celé akce byla také speciální konference záchranářů, která řešila především možnosti vzájemné přeshraniční spolupráce s využitím nejnovější techniky hasičů, policistů, horské služby nebo dobrovolníků. Konference se těšila velkému zájmu a potvrdila vzrůstající možnosti jednotlivých složek IZS při akcích v náročném kopcovitém nebo horském terénu. Nově pořizovaná technika do tvrdých podmínek rozšiřuje možnosti záchranářů a výrazně přispívá ke zkrácení operačních časů během záchranných akcí.

Účastníci cvičení Kohútka – Portáš

Složka IZSTechnikaPočet osob
Jednotka SDH obce HalenkovCAS 25 LIAZ 101 Mitsubishi L 200 + nákl. přívěs Terénní 4kolka Sněžný skútr + sáně1+3 1+3 1+1 1+1
DHZ ŠtiavnikBez techniky1+5
HZS Zlínského kraje PS Vsetín PS ZlínCAS 16 Camiva TA2 Land Rover 1+3 1+3
HaZZ Trenčín PS Povážská BystricaDopravní vozidlo + nákl. přívěs Sněžný skútr1+1
Policie ČR4 ks dopravní vozidlo Sněžný skútr22
Horská služba ČR, o.p.s. oblast BeskydySněžný skútr + sáně Dopravní vozidlo4
ZZS Zlínského kraje oblast VsetínSanita1+1

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet