Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ten, kdo ´vyčistí´ zahradu ohněm, zaplatí pokutu

Jarní sluníčko snad už brzy zažene do kouta dlouhé zimní, deštivé a větrné dny. Letošní dlouhá zima nastřádala v každém z nás pocit touhy po slunečních paprscích a teple. Březen je již jarním měsícem, ale na některých místech našeho kraje leží stále dostatek sněhu, takže rizika vzniku požáru se nám budou lišit podle území.

Jarní sluníčko snad už brzy zažene do kouta dlouhé zimní, deštivé a větrné dny. Letošní dlouhá zima nastřádala v každém z nás pocit touhy po slunečních paprscích a teple. Březen je již jarním měsícem, ale na některých místech našeho kraje leží stále dostatek sněhu, takže rizika vzniku požáru se nám budou lišit podle území.

To správné jarní počasí nás vyžene ven na zahrádky. Jenže pohrabat starou trávu nebo snad ještě podzimní listí není snadné, a tak se mnozí stále ještě obracejí k jejich pálení. Vzít zápalky a stařinu vypálit je jednodušší a méně namáhavé než poctivě hráběmi celou plochu zbavit starého porostu. Pomáhá k tomu i přežívající názor, že popel z vypáleného trávníku je dobrým hnojivem přispívajícím k lepšímu růstu nového porostu. Konečně, koho by napadlo, že tato „metoda" zahradnické práce může vést k nejtragičtějším koncům.
Pálení staré trávy i ostatních porostů v souvislých plochách je zákonem o požární ochraně zakázáno. Hrozí nebezpečí přenesení požáru na jiný objekt nebo plochu podobnou té spalované, a to po povrchu suché vegetace, zanesením ohně větrem nebo i konvektivními proudy horkých spalin s jiskrami a v neposlední řadě přenesením ohně v podloží. Poslední nebezpečí je aktuální zvláště v lesích nebo na plochách, kde je silnější vrstva lesní hrabanky. Takový oheň může „doputovat" na vzdálenost desítek metrů a objevit se i po několika dnech. Jsou známé případy, např. vzplanutí lesa po dvou týdnech ve vzdálenosti až sedmdesáti metrů od původního místa pálení. Bohužel jsou každoročně zaznamenávány i případy udušení lidí v kouři a v neposlední řadě i uhoření při nezvládnutém, původně jen malém kousku vypalované plochy.

Ten, kdo se rozhodne „vyčistit" svou zahradu ohněm, může zaplatit i několikatisícovou pokutu. Při plošném vypalování porostů se dopouští přestupku dle zákona o požární ochraně, za který jí hrozí pokuta do 25 tisíc korun. Fyzické osoby mohou provádět kontrolované spalování hořlavých látek, např. shrabanou trávu pálit na hromadě.

Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby taktéž nesmí plošně vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou navíc povinny, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Podnikající právnické a podnikající fyzické osoby se při plošném vypalování porostů dopouští přestupku dle zákona o PO, za který jí hrozí pokuta do 500 tisíc korun (stejná pokuta hrozí pro nenahlášení požáru). Dále jsou povinni spalování předem oznámit příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje. Navíc dle zákona o PO pro fyzické osoby, podnikající právnické a podnikající fyzické osoby je povinnost bezodkladně oznamovat každý vzniklý požár příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje.

Text: Vendula Horáková, HZS PAK


-wap-

Sdílet