Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení složek IZS a AČR – Hradec nad Moravicí

V úterý dne 23. 3. 2010 v době od 08:00 hod. do 17:00 hod. proběhne v okolí Hradce nad Moravicí na Opavsku taktické cvičení složek IZS a AČR s názvem Záchrana pohřešovaných osob pátrací akce v terénu.

V úterý dne 23. 3. 2010 v době od 08:00 hod. do 17:00 hod. proběhne v okolí Hradce nad Moravicí na Opavsku taktické cvičení složek IZS a AČR s názvem Záchrana pohřešovaných osob pátrací akce v terénu.

Jedná se o naplnění realizační dohody při spolupráci v oblasti odborné přípravy, výcviku a plnění úkolů AČR (Armády České republiky) a PČR (Policie České republiky). V praxi se tedy bude ověřovat aktivace výše uvedených složek, jejich koordinace, taktika a prověření logistiky složek IZS (Integrovaného záchranného systému) a AČR při společném zásahu.

Celé cvičení je situováno do míst, kde byl a je předpoklad, že se mohl pohybovat pohřešovaný šestatřicetiletý voják z povolání, Marcel Janošek z Opavy, který je svými příbuznými pohřešován od 1. února letošního roku (naposledy byl viděn v sobotu 30. 1. 2010). Osobní motorové vozidlo pohřešovaného muže totiž bylo nalezeno odstavené v centru Hradce nad Moravicí a zde také všechny stopy po něm končí. Okamžitě po nahlášení pohřešování se do pátracích akcí zapojili příslušníci Armády České republiky, policisté, hasiči a dobrovolníci.

Byly propátrány prostory v okolí Hradce nad Moravicí, kde byl předpoklad, že se muž vydal na vycházku. Pátrači během několika pátracích akcí museli zdolávat nepřístupný terén, prohledávali také jezy a koryto řeky Moravice. Intenzivní pátrání, které trvalo až do pátku 5. 2. 2010 bylo komplikováno vrstvou sněhu a přes všechny nasazené síly a prostředky, včetně vrtulníku a potápěčů, se do dnešního dne nepodařilo muže vypátrat. Jeho pohyb a pobyt není do současné chvíle znám, opavští policisté i kriminalisté prověřili všechny doposud získané informace k jeho osobě, vše bez kladného výsledku.

Taktické cvičení má rovněž za úkol vyloučit či potvrdit, zda-li se pohřešovaný muž v této lokalitě od 30. 1. 2010 zdržoval. Načasování celé akce není náhodné. Vše doposud ztěžoval všudypřítomný sníh a náledí a nyní je nutné využít poměrně krátkého časového intervalu, kdy terén bude bez sněhu, případně bez bláta a současně na něm ještě nestačí vyrůst vegetace.

Zítřejšího dne se v 08:00 hod. shromáždí na parkovišti bývalého hotelu Belária, který se nachází mezi Hradcem nad Moravicí a obcí Žimrovice, přibližně 350 policistů, vojáků, hasičů a dalších osob. Jedná se především o příslušníky pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, vojáků z opavského vojenského útvaru, hasiče HZS Opava a Záchranného hasičského sboru z Hlučína a několika desítek místních dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků. Právě ti mají velmi dobrou znalost místního terénu a budou úzce spolupracovat s vedoucími jednotlivých pátracích skupin.

Po nezbytné instruktáži budou prováděny ze strany jednotlivých zúčastněných záchranářů fyzické prohlídky různých míst v okolí Hradce nad Moravicí a v přilehlých obcích. K prohledávání nepřístupných částí a nepřehledného terénu bude využit i vrtulník a psovodi. Přítomni budou i potápěči, kteří se zaměří na kontrolu vodního toku řeky Moravice a na jeho splavy. Využity budou i speciální služební motorová vozidla, jenž jsou ve výbavě policistů Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, kdy se jedná o automobily MKKC (Mobilní kontaktní a koordinační centrum) a MMC (Mobilní monitorovací centrum). Zde by měl být například sveden live videozáznam pořízený z helikoptéry.

Text: René Černohorský, tiskový mluvčí OŘ PČR v Opavě

-swo-, -wap-

Sdílet