Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v celé republice vyjížděli k desítkám případů souvisejících se silným větrem

Kvůli silnému větru a dešti vyjížděli 11. května 2020 hasiči ke zvýšenému počtu událostí. Největší nárůst zaznamenali mezi 14. a 21. hodinou, kdy vyjeli k 461 událostem. Od 21,00 hodiny do půlnoci jich pak přibylo ještě 120. Celkem tak hasiči vyjeli k 581 událostem.

Nejčastěji se jednalo o odstranění popadaných stromů a větví na komunikace, někde vítr poškodil střechu, kterou bylo potřeba zajistit, a hasiči vyjížděli také k čerpání vody.

Jihočeský kraj

Podle výstrahy Českého hydrometeorolo­gického ústavu se měly přes území Jihočeského kraje v pondělí (11. května) v navečerních hodinách přehnat silné bouřky a silný vítr. Výstraha předpokládala nízký stupeň nebezpečí a také to tak z pohledu hasičů bylo.

Jihočeští hasiči od pondělní 16. hodiny do úterní 7. hodiny ranní vyjeli k 34 událostem, které byly spojené s bouřkami nebo silným větrem. Nejvíce událostí bylo hned v navečerních hodinách. Okolo 20. hodiny se situace uklidnila.

Největší množství výjezdů měli hasiči na Českobudějovicku, a to celkem 15, na Českokrumlovsku a Strakonicku pak hasiči vyjeli k likvidaci následků zhoršeného počací shodně pětkrát.

Z celkového počtu zásahů ve 26 případech hasiči odklízeli z komunikací popadané stromy a větve. Jiné události, než byly popadané stromy, pak hasiči řešili čerpání vody v domech v Českých Budějovicích a Číčenicích, v Českých Budějovicích na panelovém domě v ulici V. Volfa uvolňovali na střeše propustky, ucpané kanály, kde se voda valila na silnici, uvolňovali ve Strakonicích a Českých Budějovicích, ve Štěchovicích a Novém Dražejově pak uklízeli silnici od naneseného bahna a ve Strakonicích pak lovili z řeky desetimetrové rou­ry.

HZS Jihočeského kraje

Karlovarský kraj

Tři desítky zásahů v souvislosti s větrem evidují za pondělní odpoledne hasiči v Karlovarském kraji. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, které blokovaly průjezd na silnicích nebo spadly na dráty elektrického vedení. Takto zasahovali v okolí Nejdku, Ostrova, Stráže nad Ohří, Karlových Varů, Jáchymova, Šindelové, Habartova, Děpoltovic, Dolního Žandova, Aše, Jindřichovic či Abertam.

V Krásném Lese hasiči zajistili popruhy malý zahradní domek, který nebyl nijak ukotvený k dlažbě pod ním, a vítr začal domek posouvat. Ve večerních hodinách vyjížděli drážní hasiči z Chebu k železniční dopravní nehodě.

U Hazlova narazil osobní vlak do stromu, který spadl na koleje. Ve vlaku bylo jedenáct osob, nikdo se nezranil, všichni cestující došli pěšky do nejbližší stanice.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Od pondělních 18 hodin hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v souvislosti se silným větrem asi u 130 událostí. Situace se kolem 23. hodiny uklidnila a přes noc jsme neměli hlášenou žádnou novou událost.

Dá se očekávat, že nové případy nám budou hlásit lidé až dnes. Nejvíce událostí měli hasiči na Trutnovsku – zasahovali asi v 70 případech, přes 30 událostí bylo v okrese Náchod. Ve většině případů jsme odstraňovali stromy z komunikací.

Na několika místech jsme museli zajistit poškozené části střech, například v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem nebo Svobodě nad Úpou.

V několika případech došlo také k pádu stromů na železniční tratě nebo bylo poškozeno elektrické vedení. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění.

HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Pondělku počasí příliš nepřálo a hasiči v Libereckém kraji měli plné ruce práce, aby stíhali přejíždět z jedné události ke druhé. Celkem museli řešit od 16. hodiny 111 událostí spojených s nepříznivou předpovědí meteorologů, kteří varovali před silným větrem. Převážná většina událostí, ke kterým hasiči vyjížděli, byla na Liberecku a Semilsku. Vítr však nebyl jediný, který trápil obyvatele lokalit a hasiče. Vydatný déšť měl za následek vytopení některých domů a zahrad.

V 17:17 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů hlášení o poškozené střeše rodinného domu v Petrašovicích, kde silný vítr utrhl velké plechy na střeše a ty hrozily pádem. Po příjezdu na místo hasiči zkoušeli ustavit výškovou techniku, ale vlivem nepříznivého počasí ji nebylo možné použít. Proto střechu zajistili a práce byly v místě odloženy.

V Rozstání na Liberecku zase silný vítr utrhl střechu zahradního domku, která hrozila pádem k sousedům na zahradní altán. Hasiči po příjezdu střechu bezpečně zajistili.

V Jítravě se pro změnu silný vítr opřel do vzrostlého stromu, který sílu větru nevydržel a zřítil se přímo na rodinný dům. Strom spadl na vchod domu a uvnitř uvěznil majitelky psa. Vzhledem k tomu, že nehrozilo bezprostřední ohrožení, bylo majitelce doporučeno strávit noc mimo objekt. Odstranění stromu by měli vyřešit stromolezci tak, aby nedošlo k poškození domu.

Vítr sfoukl také stan před vchodem Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, který byl nemocnici zapůjčen pro vytvoření odběrového místa pro Covid-19. Hasiči tam stan stabilizovali a dofoukli.

V Křížanech spadlé stromy uvěznily osobní automobil se ženou a dvouletým dítětem uvnitř. Hasiči po příjezdu stromy rozřezali pomocí motorových pil a z komunikace bezpečně odstranili.

V Lomnici nad Popelkou řešily jednotky několik případů zatopených domů, kam se voda dostala z pole a zaplavila zahrady a interiéry domů z kanalizace.

Operační a informační středisko HZS Libereckého kraje muselo během pár hodin odbavit neuvěřitelné množství hovorů a žádostí o pomoc. Na liberecké hasičské stanici v jednu chvíli zůstal pouze RZA (rychlý zásahový automobil, určený především na dopravní nehody), ostatní družstva byla v terénu. Podobná situace byla i na ostatních stanicích. Situace se uklidnila přibližně kolem 9. hodiny, poslední událost spojenou s nepříznivým počasím řešili hasiči v půlnoci.

HZS Libereckého kraje

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji se v noci z pondělí na úterý přehnala studená fronta. Silný vítr s nárazy kolem 20m/s způsobil popadání stromů i lámání větví. Hasiči zasahovali u 44 událostí v souvislosti s vichrem.

Mezi největší událost se zařadí asi spadlý strom na chatu ve Výprachticích.

HZS Pardubického kraje

Středočeský kraj

Výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu na silný vítr a déšť se v pondělí 11. května naplnila také ve středních Čechách. Hasiči byli od 14. hodiny častěji povoláváni k výjezdu.

Po dobu výstrahy přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje celkem 80 událostí. Většina z nich souvisela s aktuálním počasím. Ve 43 případech byli hasiči vysláni k popadaným stromům nebo ulámaným větvím, které tak bránily plynulému provozu na pozemních komunikacích. Tyto události se obešly bez zranění osob i bez škod na majetku.

Déšť také zatopil níže položená místa a tam, kde hrozilo nebezpečí z prodlení, byla vyslána profesionální nebo dobrovolná jednotka hasičů. Na události spojené s čerpáním vody vyjížděli hasiči šestkrát.

V této době došlo ve Středočeském kraji na mokrých vozovkách také k navýšení počtu dopravních nehod, při kterých se zranilo dvanáct osob, většinou šlo o úrazy lehčího charakteru.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Od 15:00 do 20:00 11. 5. 2020 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 42 nahlášeným událostem, kdy spadly stromy nebo větve na komunikace. V okresu Teplice odstraňovali hasiči spadlé stromy na 18 místech.

V okolí Krupky, Oseka, Novosedlic, Proboštova, Modlan, Sobědruh. V Sobědruhách shrnul vítr část plechové střechy na rodinném domu. Ve Vrchoslavi utrhl vítr plechy na střeše.

V okresu Ústí nad Labem odstraňovali hasiči stromy na 7 místech, ze silnic u Chlumce, Telnice, Homole u Panny, Božtěšic a v Čajkovského ulici v Ústí nad Labem. V Liboňově odstranili strom z telefonního vedení.

V okresu Chomutov to bylo 5 zásahů u obcí Jirkov, Vysoká pec a v Chomutově.

V okresu Děčín to byly zásahy na dvou místech, u Modré a u Kerhartic. K 6 událostem vyjely hasiči v okresu Litoměřice. Stromy a větve spadly na vozovku u obcí Těchobuzice, Velemín, Řepčice, Litoměřice – Předměstí, Mšené Lázně.

V okresu Louny odstranili hasiči strom z vozovky u Solopysk.

V okresu Most odstranili hasiči spadlé stromy na 4 místech u Litvínova.

HZS Ústeckého kraje

Zlínský kraj

Od 14:50 hodin do 20:00 hodin hasiči zaznamenali v celém Zlínském kraji pouze šest hlášených událostí souvisejících se silným větrem.

Poškozená střecha základní školy v Chropyni v okresu Kroměříž byla hasičům nahlášena v 14:58 hodin. Zajistit střechu vyjeli profesionální hasiči z Kroměříže a dobrovolní hasiči města Chropyně. Střecha byla provizorně opravena.

V Kunovicích v okresu Uherské Hradiště vyjeli v 16:15 hodin profesionální hasiči z Uherského Hradiště k poškozené střeše, u které hrozil pád na železniční trať. Hasiči na místě zjistili, že stavební firma provádí demolici objektu. Poučili firmu, že si musí k odstranění střechy vlastní výškovou techniku a vrátili se na základnu.

V 16:30 hodin a v 16:56 hodin vyjeli profesionální hasiči z Luhačovic v okresu Zlín k odstranění spadlých stromů na ulici Družstevní a Ludkovická.

V 17:12 hodin byl ohlášen spadlý strom v blízkosti železničního přejezdu v místní části Vésky města Uherské Hradiště. Odstranit strom vyjeli profesionální hasiči z Uherského Hradiště a dobrovolní hasiči obce Míkovice.

Poslední výjezd k spadlému stromu přes silnici v místní části Vinohrady před odbočkou na Maršov měli v 18:32 hodin dobrovolní hasiči města Uherský Brod.

K zranění osob u žádné z událostí nedošlo.

HZS Zlínského kraje

Sdílet