Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské muzeum města Ostravy je opět otevřené, počet návštěvníků je omezen na dvě skupiny

První dva návštěvníky přivítalo v úterý 12. 5. 2020 dopoledne Hasičské muzeum města Ostravy po dvouměsíční pauze zaviněné koronavirovou nákazou. Do muzea se přišli oba senioři z Moravskoslezského kraje krátce po otevření zrelaxovat po velmi obtížné karanténě.

Během uplynulých 15 let přitom navštívilo jeho expozice v Ostravě-Přívoze téměř 86 tisíc osob z ČR i zahraničí a tito dva senioři zde nebyli poprvé. I tak načali další minimálně patnáctiletou historii muzea…

Svou velikostí je ostravské Hasičské muzeum dosud jediné svého druhu v Moravskoslezském kraji. S podporou města Ostravy jej provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Každoročně se zapojuje do jarního Festivalu muzejních nocí a je mj. pevnou součástí Technotrasy Moravskoslezské­ho kraje.

„Pokovidové“ prohlídky mají od úterý pevná omezení – mohou na ně najednou maximálně dvě skupiny návštěvníků v počtu pěti osob (tedy v součtu maximálně deset osob), samozřejmě s ochrannými prostředky na ústech. Při vstupu do muzea si musí návštěvníci dezinfikovat ruce a nechat si změřit teplotu bezkontaktním teploměrem.

V případě zvýšené teploty nebo respiračních potíží budou mít smůlu, dovnitř se nedostanou. Je proto lepší se objednat dopředu telefonicky na čísle 596 136 841, mail je muzeum@hzsmsk.cz.


Letos na začátku května tomu bylo patnáct let, co bylo Hasičské muzeum, sídlící v secesní budově v Zákrejsově ulici vedle Archivu města Ostravy, slavnostně otevřeno. Přebudováno bylo z někdejšího Kabinetu požární ochrany.

Záměrem bylo vytvořit důstojné prostředí, které bude dokumentovat odborné i laické veřejnosti historii požární ochrany v Ostravě, vývoj technických prostředků a činnost hasičů, což se podle názoru mnoha spokojených návštěvníků podařilo.

Muzeum s komentovanými prohlídkami, které trvají okolo hodiny, je velmi vhodné pro rodiny s dětmi. Nejvíce sem přicházejí školské výpravy – od mateřských škol až po středoškoláky, vedle nich i výpravy dobrovolných hasičů. Ze zahraničních návštěvníků můžeme napočítat nejvíce zájemců z nedalekého Polska.

Stálý zájem o expozice je dán hlavně tím, že Hasičské muzeum je i přes skromné prostředky na reklamu přece jenom známější a jeho obliba dále roste. Někteří nadšenci z řad dospělých i dětí už muzeum navštívili několikrát. A muzeum se snaží své zajímavé expozice obměňovat.

Největší zájem je jak o modely a simulované ukázky zásahů, tak o točení klikou ruční sirény z první poloviny 20. století, jiné nadchnou hasičské prapory z konce 19. století, hasičské šavle či sošky svatého Floriána, drtivou většinu návštěvníků ale funkční historické stříkačky.

Nevšední je i lezecká expozice, kde mohou návštěvníci pomoci zachraňovat zraněné osoby ze skály či studny, což si rádi vyzkoušejí zvláště ti nejmenší.

Že se Hasičské muzeum zabývá také současností, potvrzuje na muzeum neobvyklá expozice – pracoviště operátorů Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje, které sdružuje na jednom místě veškerá operační střediska složek IZS v Moravskoslez­ském kraji.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet