Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktický simulátor pro obsluhu automobilového žebříku nabízí firma Rosenbauer, využívá technologii z Formule 1

Na bázi modelu pro trénink pilotů Formule 1 vyvinul rakouský výrobce hasičské techniky – firma Rosenbauer – nový taktický simulátor pro práci s automobilovým žebříkem. Simulátor s prvky virtuální reality umožní ušetřit čas, peníze a trénovat spoustu různých scénářů na jednom místě.

Výhodou výcviku na simulátoru je absence rizika nárazu či nehody a vzniku škod, v neposlední řadě při něm nehrozí zranění hasičů během nácviku v nestandardních situacích.

Kromě samotné práce s nástavbou – jak ustavení žebříku, tak pohyby se sadou – simulátor umožňuje i nácvik jízdy, což znají u Rosenbauera velmi dobře ze svého „mobilního“ Pantheru.

Přečtěte siRosenbauer umí dovézt nového Panthera kamkoliv, speciální simulátor slouží k nácviku obsluhy stroje i taktiky zásahu

Celý simulátor zabere přibližně 25 m2 a k provozu mu stačí elektrická zásuvka. Skládá se ze dvou notebooků, brýlí pro virtuální realitu, dvou joysticků a ovládacího panelu shodného s panelem využívaným na točnici a v koši výškové techniky.

Pro výcvik lze nastavit téměř vše – od zaparkovaných automobilů až po různé překážky pro rozložení žebříkové sady – stromy, elektrické vedení a podobně.

Trénovat lze jak záchranu osob, tak hašení včetně dynamických projevů požáru, jakými jsou flashover či backdraft.

Sdílet