Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při pálení trávy se vážně zranil senior

Již ke třinácti požárům trávy a dalších porostů dnes do 16.30 hodin vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji. Příčinou většiny požárů byla nedbalost při pálení odpadů ze zahrádek a klestí po lesní těžbě. V jednom případě se jednalo o požár balíků staré slámy. Také dnes hasiči likvidovali následky plošného vypalování porostů, které zákon o požární ochraně přísně zakazuje a postihuje citelnými pokutami.

Již ke třinácti požárům trávy a dalších porostů dnes do 16.30 hodin vyjížděli hasiči v Jihomoravském kraji.

Příčinou většiny požárů byla nedbalost při pálení odpadů ze zahrádek a klestí po lesní těžbě. V jednom případě se jednalo o požár balíků staré slámy. Také dnes hasiči likvidovali následky plošného vypalování porostů, které zákon o požární ochraně přísně zakazuje a postihuje citelnými pokutami.

U některých požárů se pouze rychlým a účinným zásahem podařilo zabránit rozšíření ohně na velkou plochu a závažným škodám. V Čejkovicích na Hodonínsku hasiči likvidovali požár trávy, který se rozšířil na plochu 200 krát 30 metrů a oheň sežehl také vinohrad s několika stovkami hlav révy. Při požáru trávy, který u Kyjova na Hodonínsku vznikl po vypalování porostů, oheň poškodil také ovocné stromky. V Ivančicích na Brněnsku se požár trávy rozšířil do okolí a zasáhl dvě zaparkovaná auta. U Pravic na Znojemsku hasiči likvidovali požár trávy ve vykácené části lesa v oboře, oheň zasáhl plochu 100 krát 130 metrů. Spalování zbytků staré trávy a větví, které se vymklo kontrole, bylo příčinou požáru na bývalém vojenském cvičišti u Mikulova na Břeclavsku. Oheň se ve větru rozšířil na plochu 200 krát 300 metrů a kromě trávy zničil také keře a stromky. U Rájce-Jestřebí na Blanensku se při spalování zbytků suché trávy vážně zranil starší muž. Oheň se vymkl kontrole a rozšířil se na plochu zhruba 150 krát osm metrů. Senior před požárem nestačil uniknout a zdravotníci ho s vážnými popáleninami převezli do nemocnice.

Ve srovnání s loňským rokem, kdy hasiči v kraji od února do poslední dekády března likvidovali 26 požáru trávy a dalších porostů, se letos počet požárů souvisejících s jarními úpravami zahrádek a pálením klestu po těžbě dřeva více než zdvojnásobil. Přes varování hasičů a hrozbu pokut až do výše 25 tisíc korun lidé stále trávu plošně vypalují.

Při spalování biologického odpadu na zahrádkách by jejich majitelé neměli oheň vůbec rozdělávat v silném větru. I při pálení menšího množství suché trávy je třeba zachovávat alespoň základní pravidla požární bezpečnosti. Ohniště je třeba ohraničit kameny a od ostatního terénu oddělit nejméně metrovým pásem zeminy, po které se odlétající uhlíky nemohou šířit do okolí. Při zapalování ohně by si majitelé zahrad měli připravit jednoduché hasební prostředky – zahradní hadici nebo konev s vodou a lopatou k udusání ohně. Pokud se oheň vymkne kontrole, je třeba ihned uvědomit hasiče.

Pálení klestu po lesní těžbě jsou podnikající právnické a fyzické osoby povinny hlásit příslušnému Hasičskému záchrannému sboru. Pálení klestí lze ohlásit i prostřednictvím internetu na webových stránkách HZS JmK www.firebrno.cz. Na těchto webových stránkách lidé najdou řadu rad a informací, jak předcházet požárům a jak se chránit před jejich následky.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet