Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové zařízení pro hasiče

Pracovníci olomouckého opravárenského závodu hasičského záchranného sboru mohou ode dneška nastavovat měřicí přístroje, které se používají v oblasti radiační ochrany.

Dnes uvedli do provozu takzvaný hlavní etalon. Podobné zařízení dosud ministerstvo vnitra, jehož složky s měřicí technikou také pracují, nevlastnilo, řekla dnes mluvčí olomouckého hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.
„Přístroj umí zkalibrovat všechny měřicí přístroje, které se v ČR používají k detekci ionizujícího záření. Je pravděpodobně posledním zařízením, které v ČR bude, a je proto nejmodernější,“ uvedl při slavnostním zahájení provozu zařízení generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Miroslav Štěpán. Doplnil, že kromě olomouckého opravárenského závodu vlastní zařízení jen tři instituce v republice.
Ministerstvo vnitra vynaložilo na vybudování pracoviště 17 milionů korun. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse se ale investice zhruba do tří let vrátí. Pokud by ministerstvo dávalo přístroje kalibrovat do jiných zařízení, ročně by za to zaplatilo kolem sedmi milionů korun, řekl novinářům Gross.
Dále v této souvislosti uvedl, že úkolem ministerstva vnitra je přiblížit systém ochrany obyvatel dnešním rizikům. „Jedním z nich je bohužel otázka zneužití štěpných materiálů k vojenským případně teroristickým účelům. Hasiči proto musí disponovat stoprocentní technikou,“ prohlásil Gross.
Pracovníci olomouckého opravárenského podniku se mimo jiné zabývají servisem hlásičů radiace a provádí kontroly a opravy ochranných masek, dětských vaků a kazajek.
Sdílet