Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tlakové láhve z hlediska požární bezpečnosti

Představujeme vám další knihu z edice Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, jedná se o zástupce červené řady s názvem Tlakové láhve z hlediska požární bezpečnosti, který snadno napoví, čím se publikace autorů Ing. Václava Kratochvíla, Ing. Michala Kratochvíla, Ing. Šárky Navarové a odborného poradce Jiřího Chmele, zabývá.

Představujeme vám další knihu z edice Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, jedná se o zástupce červené řady s názvem Tlakové láhve z hlediska požární bezpečnosti, který snadno napoví, čím se publikace autorů Ing. Václava Kratochvíla, Ing. Michala Kratochvíla, Ing. Šárky Navarové a odborného poradce Jiřího Chmele, zabývá.

Publikace knihy z edice SPBI SPEKTRUM pod pořadovým číslem 67 s názvem Tlakové láhve z hlediska požární bezpečnosti je určena nejen studentům středních a vysokých škol v oboru požární ochrana nebo profesionálním či dobrovolným hasičům, ale všem lidem, kteří ke své práci potřebují získat dostatečné množství informací v rozsáhlé problematice týkající se oblasti tlakových láhví.

Je tedy vhodným zdrojem informací i pro zpracovatele požárně bezpečnostních řešení, projektanty, osoby odborně způsobilé, risk managery, preventisty požární ochrany, členy preventivních požárních hlídek, skladníky, řidiče, svářeče, stavbyvedoucí a mnohé další profese. Tlakové láhve jsou pomocníkem a při dodržování stanovených pravidel pro zacházení s nimi jsou bezpečné. Cílem autorů je zdůraznit nutnost dodržování zásad pro plnění láhví, jejich dopravu, skladování, ukládání, manipulaci, označování, manipulaci a odběr plynu.

Současně jsou uvedeny možné důsledky, které mohou nastat při nedodržení stanovených pravidel, protože téměř všechny mimořádné události spojené s tlakovými láhvemi mají vazbu na selhání lidského faktoru. V publikaci se čtenář může seznámit s druhy tlakových láhví, jejich konstrukcí, barevným značením, ventily a další výstrojí. Publikace obsahuje základy průběhu výbuchového děje a jiné mimořádné události, které mohou při používání tlakových láhví nastat.

Významná část publikace je věnována bezpečnostním faktorům pro zacházení s tlakovými láhvemi včetně skladování. Publikace obsahuje popis provedených praktických experimentů tepelného namáhání kovových tlakových láhví s hořlavými a hoření podporujícími plyny v podmínkách požáru, včetně analýzy získaných výsledků a bezpečnostních doporučení, která vyplynula ze získaných poznatků.

Publikace Tlakové láhve z hlediska požární bezpečnosti čítá celkem 155 stran, textová část, doplněná bohatou obrazovou částí, se nachází na listech 1 – 111, další stránky tvoří čtyři přílohy. Textová část je rozdělena do velmi přehledných, dále rozčleněných 24 kapitol, jejichž obsah je následující:


1. Úvod
2. Obecná charakteristika tlakových láhví k dopravě plynů
3. Značení tlakových lahví
4. Konstrukce láhví
5. Konstrukce ventilů láhví
6. Sklady láhví
7. Předpisy pro tlakové láhve a předpisy související
8. Druhy plynů, počty tlakových láhví v distribuci
9. Fyzikální a chemické vlastnosti vybraných plynů
10. Základní předpokladatelná rizika při úniku plynů z tlakové láhve
11. Skutečnosti vztahující se k mimořádným událostem s přítomností tlakových láhví
12. Management rizika vzniku požáru a výbuchu
13. Analýza rizika
14. Havarijní plány
15. Stanovení teoretických předpokladů procesů probíhajících při výbuchovém ději a srovnání s výsledky praktických experimentů
16. Modelování průběhu dějů v kovové tlakové láhvi při tepelném namáhání
17. Rozbor jednotlivých vlivů výbuchového děje
18. Odhad následků tepelného namáhání kovových tlakových láhví s obsahem LPG pomocí expertního systému
19. Praktické experimenty
20. Zkoušky provedené v Technickém ústavu požární ochrany GŘ HZS ČR
21. Poznatky z experimentů
22. Analýza stávajících kritérií pro umísťování kovových tlakových láhví v objektech
23. Zhodnocení předpokládaných rizik při mimořádných událostech s přítomností tlakových láhví
24. Závěr


Přílohy:

1. Fotodokumen­tace z praktických experimentů s tlakovými láhvemi
2. Fázové rozhraní při výbuchovém ději
3. Příklad vzniku havarijní situace
4. Bezpečnostní listy

Publikace je k dostání je v e-shopu SPBI za cenu 200,– Kč. Objednat si jí můžete ZDE, na adrese internetového obchodu Sdružením požárního a bezpečnostního inženýrství v Ostravě či přímo na adrese Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství se sídlem VŠB – Technická Univerzita Ostrava, ulice 17. listopadu 15 a na na faklutě FBI ve Výškovicích, ulice Lumírova13 Ostrava-Výškovice

-wap-

Sdílet