Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ludgeřovické velitele pověsili na lana

Za tímto zavádějícím názvem se neukrývá puč ve vedení dobrovolné jednotky z Ludgeřovic, nýbrž společný lezecký výcvik s profesionálními kolegy. Ten probíhal v pondělí, 29. března v dopoledních hodinách na stanici HZS MSK Ostrava – Poruba.

Za tímto zavádějícím názvem se neukrývá puč ve vedení dobrovolné jednotky z Ludgeřovic, nýbrž společný lezecký výcvik s profesionálními kolegy. Ten probíhal v pondělí, 29. března v dopoledních hodinách na stanici HZS MSK Ostrava – Poruba.

Z důvodů omezené kapacity se mohli výcviku účastnit pouze čtyři naši členové dobrovolné jednotky. Výběr padl na všechny čtyři velitele družstev. Ti tak mohli vyvrátit představy řadových hasičů o velitelích, kteří u zásahu používají jako pomůcku nejčastěji své kapsy :-).

Na poslední chvíli bylo složení týmu upraveno z důvodu absence čtvrtého velitele, jemuž nenadálé pracovní povinnosti nedovolily aktivně se do výcviku zapojit. Jeho místo tak zaujal jeden ze strojníků jednotky, který nás tedy mimo jiné i ukázkově přivezl a odvezl.

Sraz byl naplánován na pondělní devátou hodinu ranní na stanici HZS MSK Ostrava – Poruba, která se na práce ve výškách specializuje. Celý výcvik ovšem probíhal pod taktovkou profesionálních hasičů z HZS MSK, stanice Bruntál. Ti svým dobrovolným kolegů nejprve předávali teoretické rady a znovu s nimi prošli základní lezecké návyky a postupy.

Poté se ukotvilo jistící lano a první dvojice se vydala na stěnu. Výstup provedla pod dohledem, který ji častoval svými připomínkami a radami. V této fázi výcviku, který byl proveden na nejjednodušší části stěny, šlo hlavně o získaní správných návyků techniky jištění a slanění. Každý z hasičů tento proces několikrát zopakoval, poté se lezec ve dvojici prohodil a zůstal na zemi, aby jistil svého kolegu. Následně oba své postroje předali další dvojici, která provedla úplně to samé.

Dalším úkolem k procvičení bylo vylézt stěnu ve dvojici a vzájemně se podporovat a jistit. Na vrcholu se ukotvit a poté opětovně po jednom každý slanit. Dráha už byla volena s trochu větší obtížností pro lezení. Nepříjemné chvíle zažily obě dvojice především na vrcholech stěny.

Působivý byl i náhlý vpád dětí z mateřské školky, které byly na stanici na exkurzi. Třída se spořádaně srovnala do řady a začala naši činnost pozorovat. Jistým zpestřením byl i výjezd HZS na únik provozních kapalin.

Zakončením výcviku bylo opět poučování o používání a chování se k výbavě. Výcvik byl v pravé poledne ukončen, protože jednoho z velitelů čekala odpolední směna.

Velice děkujeme klukům z řad bruntálských hasičů, že nám umožnili společný výcvik a věnovali nám svou pozornost. Svědčí to o jejich pozitivním přístupu k činnosti dobrovolných hasičů.

David Lange
JSDH Ludgeřovice

-kow-

Sdílet