Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ralsku probíhaly dvoudenní atesty kynologů v sutinovém vyhledávání, nastoupilo k nim celkem dvacet psovodů

V pondělí a úterý probíhaly v Ralsku atesty psovodů s jejich speciálně vycvičenými psy v sutinovém vyhledávání. V pondělí k atestům nastoupilo celkem 11 psovodů. Těžké podmínky však splnili pouze tři z nich. V úterý nastoupilo 9 psovodů a úspěšní byli opět tři.

Aby se speciálně vycvičený pes mohl stát atestovaným a předurčeným tak pro zásahy při mimořádných událostech v ČR, museli splnit obtížnou denní a noční část.

Denní část se skládala z prohledání dvou prostorů. Časový limit byl 20 minut plus 5 minut přestávka, která se však do limitu nezapočítávala. Po prohledání prvního prostoru psovod nahlásil počet a místo nalezených osob, poté pokračoval do druhého prostoru.

Po opuštění prvního prostoru se však už nemohl vrátit, proto si musel být psovod naprosto jistý, že jeho pes vyhledal všechny osoby v daném prostoru. S jistotou pouze věděl, že maximální součet jsou čtyři osoby.

Noční část tvořil jeden prostor, v něm bylo určeno místo, kudy pes vstupuje do sutiny. Pes v této části pracuje samostatně bez vizuálního kontaktu se psovodem.

Účelem celého přezkoušení je zjistit schopnosti psa samostatně pracovat a označit osoby. Přezkušuje se samostatnost, ovladatelnost, značení, a to vše pod psychickým a fyzickým tlakem.

Úspěšným získáním atestu se může pochlubit kynolog nstržm. Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře jménem Yetty ze Schwarzenberských strání, která předvedla bezchybnou práci jak přes den, tak v noci.

Swix je jméno čtyřleté fenky, která slouží ve službách kynologa nstržm. Václava Vančury, oba také úspěšně zdolali obě části a atest jim tak právem náleží. Zároveň se oba stali také právoplatnými členy USAR odřadu, který je vytvořený pro zásahy při zemětřesení ve světě

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet